zilnikŽelimiru Žilniku uručena nagrada „Mića Popović“

 

Reditelju Želimiru Žilniku danas je u Galeriji „Haos“ uručena nagrada Fonda za afirmaciju stvaralaštva „Mića Popović“.

Na dan rođenja Popovića, laureatu su uručeni novčani iznos, skulptura sa likom našeg slikara čije ime nosi nagrada, koju je uradio vajar Miroljub Stamenković i plaketa koju je kreativno osmislio Miodrag Bata Knežević.

Pozorišni kritičar Ivan Medenica kazao u ime žirija da je Žilnik „vibrantni umetnik koji se stalno menja, ali je zadržao čistotu i ostao je svoj“.

Povezana vest:  Tim Robins i Džejms Gandolfini u filmu mreže HBO

On je dodao da reditelj poseduje zapanjujuću fleksibilnost i da je odoleo svim pritiscima i uticajima, kao i da je stvaralac koji je sve pojednostavljivao u svom umetničkom opusu.

Žilnik je kazao da je njegov filmski jezik različit, ali ono što je jedinstveno u svim njegovim ostvarenjima jeste pitanje aktera „šta da se radi…“, u okolnostima u kojima živimo, naveo je primer. On je rekao da su njegovi projekti rađeni istraživački, posle čega izabere ono što mu se dopadne i napravi film.

Povezana vest:  Dakota Fanning kaže da je teško biti nečiji uzor

Ovom prilikom prikazan je film u trajanju od oko 15 minuta u okviru kog su prikazani inserti iz njegovih ostvarenja u proteklih 15 godina.

Žiri je radio u sastavu Ljubomir Simović, Vida Ognjenović, Dušan Otašević, Dušan Kovačević, Mira Stupica, Dušan Makavejev, Predrag Koraksić Koraks, Jagoš Marković, Radoslav Petković, Miodrag Bata Knežević, Jovan Despotović, Aleksandar Kostić, Božo Koprivica, Ivan Medenica, Ivan Tasovac, Ljiljana Ćinkul, Lana Đukić i Borka Božović.

Povezana vest:  Vil Smit se vraća muzici

Žilnik je rođen u Nišu, 1942. godine, autor je brojnih igranih i dokumentarnih filmova, jedan je od začetnika žanra doku-drama. Nagrađivan je na domaćim i internacionalnim filmskim festivalima. Od samog početka profesionalnog rada na filmu, okrenut savremenim temama, koje uključuju društvenu, političku i ekonomsku kritiku svakodnevice.

Neka od njegovih ostvarenja su „Druga generacija“, „Lijepe žene prolaze kroz grad“, „Tako se kalio čelik“, „Tvrđava Evropa“, „Stara škola kapitalizma“, „Gde je dve godine bio Kenedi“, „Evropa preko plota“ i drugi.