Nagradu za najbolju režiju ovogodišnjeg 69. Međunarodnog filmskog festivala u Kanu podelili su rumunski reditelj Kristijan Munđiu za film „Matura“ (Bacalaureat) i francuski sineasta Olivije Asaja za ostvarenje „Personal Shopper“.

Munđiu, koji je 2007. godine postao prvi rumunski reditelj ovenčan Zlatnom palmom za film „Četiri meseca, tri nedelje i dva dana“, u nagrađenom ostvarenju bavi se korupcijom u rumunskom društvu, dok Asaja priča o mladoj ženi koja traga za nestalim bratom blizancem.

Povezana vest:  Stigao prvi trejler za "PEDESET NIJANSI - MRAČNIJE"! Zaintrigirani?

Filipinska glumica Žaklin Žoze osvojila je nagradu za najbolju žensku ulogu u filmu „Ma Rosa“ svog sunarodnika Briljantea Mendose, u kojem igra sredovečnu ženu prinuđenu da plati veliku sumu novca da bi sebe i supruga spasila zatvora.

Priznanje za najbolju mušku ulogu dobio je 42-godišnji iranski glumac Šahab Hoseini za socijalnu komediju „Trgovac“ Ašgara Farhadija, koji je nagrađen za najbolji scenario.

Farhadi je 2011. godine dobio Zlatnog medveda u Berlinu za film „Rastanak“, a potom i Oskara za najbolji strani film, i učestvovao je u trci za Zlatnu palmu 2013. godine sa ostvarenjem „Prošlost“.

Povezana vest:  Havijer Bardem u filmu Rona Hauarda "Mračna kula"

Nagrada žirija dodeljena je britanskoj rediteljki Andrei Arnold za film „American Honey“, prvi koji je snimila u SAD. Ona je treći put nagrađena u Kanu, jer je 2006. i 2009. godine takođe dobila nagradu žirija za filmove „Ulica Crveni put“ i „Fish Tank“.

Gran pri Kanskog festivala dobio je film „Juste la fin du monde“ mladog kanadskog reditelja Gzavijea Dolana, sa Gasparom Ilijelom, Vensanom Kaselom i Marion Kotijar u glavnim ulogama, zasnovan na komadu francuskog pisca Žan-Lika Lagarsa, preminulog od side 1995.Komičar

Povezana vest:  Porno banda u Kopenhagenu, Hong Kongu i Vankuveru

Žan-Pjer Leo, predstavnik francuskog „novog talasa“, dobitnik je počasne Zlatne palme, a na ovogodišnjem festivalu predstavio se ulogom Kralja Sunca u filmu „Smrt Luja XIV“.