Poljska je danas ponovo pokrenula proceduru za izručenje nagrađivanog režisera Romana Polanskog Sjedinjenim Američkim Državama, kako bi mu se sudilo po optužbama za silovanje maloletnice iz 1977. godine.

Poljski ministar pravde Zbignjev Zjobro saopštio je danas da će uložiti žalbu Vrhovnom sudu na odluku da Polanski ne treba da bude izručen SAD, prenela je agencija AFP.

-On je optužen za strašno zlodelo počinjeno nad detetom, za silovanje deteta – rekao je Zjobro u intervjuu jednoj poljskoj radio stanici.

Advokat 82-godišnjeg francusko-poljskog režisera Jerži Stahovic rekao je francuskoj agenciji da ministrovo saopštenje nije iznenađujuće.

Povezana vest:  Film sa Miley Cyrus u glavnoj ulozi „So undercover“ (TINEJDŽERKA TAJNI AGENT) u našim bioskopima od 4. aprila

-Očekivali smo to. Zjobro je ranije najavio da će to učiniti – dodao je Stahovic.

Lokalni sud u južnom gradu Krakovu je prošlog oktobra zaključio da Polanski ne treba da bude izručen SAD, a tužioci su se sa tom odlukom složili. Sud u Krakovu je oštro kritikovao prvobitnu američku istragu o slučaju slavnog režisera, ocenivši da su američke sudije i tužioci pogazili „pravila pravednog suđenja“.

Povezana vest:  KUSTENDORF 2011, Sutra počinje četvrti festival Kustendorf

Međutim, Zjobro je opisao prošlogodišnju sudsku odluku kao „iznenađujuću“ i najavio preispitivanje te odluke.

Poljski Vrhnovi sud sada može ili da potvrdi odluku o neizručenju Polanskog ili, pak, da vrati slučaj nižem sudu, navodi francuska agencija. Polanskog SAD i dalje krivično gone zbog optužbi za silovanje Samante Gimer 1977. godine, kada je on imao 43 godine, a ona 13. Polanski je priznao krivicu za nezakonit seks sa maloletnicom i izbegao suđenje, ali je potom pobegao iz SAD strahujući od teške presude.

Povezana vest:  Rob Lou u filmu po istinitom događaju