MovieTapeNa 39. Sofestu sedam srpskih filmova u konkurenciji

 

Takmičarski festival srpskog igranog filma 39. Sofest biće održan od 2. do 6. jula u sopotskom Centru za kulturu, a otvoriće ga glumica Beba Lončar, povodom jubileja – 50 godina filma „Ljubav i moda“, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Skupštini Beograda.

Gradski sekretar za kulturu Ivana Avžner podsetila je da je taj festival od 2007. godine uvršćen u manifestacije od posebnog značaja za grad Beograd.

-Među tim manifestacijama Sofest je specifičan jer se ne održava u centru grada. Mi želimo da se što veći broj gradskih i prigradskih opština uključi u kulturni život prestonice – kazala je ona.

Povezana vest:  ZASLEPLJENI ALEK BOLDVIN I DEMI MUR STIŽU U DOMAĆE BIOSKOPE OD 7. SEPTEMBRA

Na poziv organizatora, Direkcije Festa, za takmičenje u Sopotu prijavljeno je sedam filmova snimljenih od prošlog leta do sada.

To su „Žena sa slomljenim nosem“ Srđana Koljevića, „Plavi voz“ Janka Baljka, „Motel Nana“ Predraga Velinovića, eks-ju omnibus „Neke druge priče“ u kojem je srpski deo režirala Ana Marija Rosi, „Srpski film“ Srđana Spasojevića, „Đavolja varoš“ Vladimira Paskaljevića i „Flešbek“ Aleksandra Jankovića.

Direktor Direkcije Festa Miloš Paramentić rekao je da producenti ostalih novih domaćih filmova, poput „Bese“ Srđana Karanovića, nisu želeli da učestvuju u konkurenciji.

U žiriju za nagrade – statuete Sofest za najbolji film, režiju, scenario, mušku i žensku ulogu, biće reditelj i snimatelj iz Ljubljane Karpo Aćimović Godina, glumac Vojislav Brajović i reditelj i scenarista Miroslav Momčilović.

Povezana vest:  Kutak za ulepšavanje, cveće i pokloni 8. marta u Cineplexx Promenadi

Predsednica Odbora Sofesta Gorica Mojović rekla je da je Odbor odlučio da svake godine u okviru festivala obeleži neki jubilej srpskog igranog filma.

Ovoga puta to je tačno 50 godina od snimanja popularnog filma reditelja Ljubomira Radičevića „Ljubav i moda“, u kojem je lepotica Beba Lončar vozila prvu „vespu“ na ulicama Beograda, a Đuza Stojiljković pevao hit „Devojko mala“.

U znaku tog urbanog filma biće program svečanog otvaranja festivala, na koji će gosti stići otvorenim dabldekerom i vespama, na ceremoniji zatvaranja biće prikazana digitalizovana kopija koju je obezbedila Jugoslovenska kinoteka, a ceo Sofest se održava pod sloganom „Ljubav je u modi“.

Povezana vest:  Povodom animiranog filma „Rio 2" MegaCom Film vas poziva na karneval 12. aprila u Ušće Shopping Centeru

Predsednik Skupštine opštine Sopot Živorad Milosavljević izrazio je zadovoljstvo u ime svojih sugrađana što se bliži još jedno izdanje festivala koji je za njih značajan kulturni događaj.

Direktorka Centra za kulturu Sopota Suzana Anastasov- Marković najavila je prateće programe, među kojima su izložba „Beograd šezdesetih“ autora Darka Ćirića, u saradnji sa Muzejom grada Beograda, kao i nastup folklornih ansambala iz Mađarske i Rumunije sa domaćim ansamblom „Kosmaj“.

Na programu su i projekcije filmova za decu, izbor animiranih filmova sa festivala Balkanima, radionica „Digitalni bioskop“…