Dodelom nagrada večeras je završen filmski festival Sofest u Sopotu, a glavna nagrada statueta „Sunce Sofesta“ za najbolju fotografiju u filmu Pored mene pripala je Maji Radošević.

Kako je saopšteno, ove godine u fokusu Sofesta bila je kamera, pa je glavna nagrada festivala pripala Maji Radošević, „za snažan, iskren i autentičan prikaz stanja u društvu kod mladih ljudi izražen kroz hrabre i provokativne filmske prizore“.

Povezana vest:  Filmovi iz Srbije na Evropskom filmskom festivalu u Rumuniji

Za najbolju kostimografiju nagrađena je Jelena Petrović (film Smrdljiva bajka), a za najbolju scenografiju Aleksandar Denić (Igra u tami).

Nagrada za najbolju originalnu muziku pripala je Dobrici Višnjiću (Porodica), a za najbolji dizajn zvuka Zoranu Maksimoviću i Ognjenu Popiću (Procep). Film Pored mene dobio je i nagradu za najbolju montažu.

Stručni žiriji ove godine činili filmski reditelj Joca Jovanović, koji je bio predsednik žirija dok su članovi žirija bili direktor fotografije Damjan Radovanović i scenograf Željko Antović.

Povezana vest:  Švedskom filmu Zlatni medved za kratki metar

Tokom pet dana, publika je u Sopotu imala prilike da pogleda najbolja ostvarenja domaće kinematografije iz prošle godine.

Nagrade je takođe dodeljivao i žiri publike koji su činili Ana Galić, Aleksandar Čupić i Bogdan Koroman.

Nagrada žirija publike za najbolji film pripala je producentskoj kući Hypnopolis za film „Pored mene“.

Žiri publike je dodelio i dve glumačke nagrade, koje od ove godine nose ime „Bata Živojinović“.

Povezana vest:  Spilberg najavio glumačku ekipu za film War Horse

Za najbolju žensku ulogu nagrađena je Jelena Đokić (Smrdljiva bajka), a za mušku Radoš Bajić (Braća po babine linije).