U okviru 22. Sarajevo film festivala, koji će biti održan od 12. do 20. avgusta u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, za nagrade će se takmičiti i srpski filmovi „Vlažnost“ Nikole Ljuce, „Četiri pasoša“ Mihajla Jevtića, „Dubina dva“ Ognjena Glavonića, „Zid smtri i tako to“ Mladena Kovačevića i „Tranzicija“ Milice Tomović.

U zvaničnoj selekciji dugometražnih igranih filmova su se, među 11 odabranih naslova, našla i dva srpska igrana filma – „Vlažnost“ i „Svi severni gradovi“ Daneta Komljena, s tim što će Komljenov prvi dugometražni film biti prikazan van konkurencije, objavljeno je na sajtu Filmskog centra Srbije.

Povezana vest:  Spajdermen ponovo uz Marvelove junake, u planu novi film

„Svi severni gradovi“ imaće dve projekcije 16. i 19. avgusta, „Vlažnost“ tri 17. i 19. avgusta.

U okviru takmičarske selekcije dokumentarnih filmova biće prikazana ostvarenja „Zid smrti, i tako to“ Mladena Kovačevića (14. avgusta), „Dubina dva“ Ognjena Glavonića (17. avgusta) i „Četiri pasoša“ Mihajla Jevtića (18. avgusta), dok je „Tranzicija“ Milice Tomović uvrštena u takmičarski program kratkih filmova i projekcija je zakazana za 19. avgust.

Udruženje filmskih radnika BiH u saradnji sa Sarajevo film festivalom organizuje 11. izdanje „BH programa“ u okviru koga će biti prikazani srpsko-hrvatsko-bosanska koprodukcija „Dobra žena“ u režiji Mirjane Karanović (18, 19 i 20. avgusta) i dokumentarni bosansko-srpski film „Gora“ u režiji Stefana Maleševića (15. avgust).

Povezana vest:  Uskoro 15. Festival studentskog filma – U susret jubileju

Igrani film „Dnevnik mašinovođe“ Miloša Radovića biće prikazan van konkurencije u dva termina 14. i 19. avgusta.

Na programu festivala u Sarajevu našle su se i dve manjinske koprodukcije – hrvatsko-srpski film „S one strane“ Zrinka Ogreste biće prikazan 14. avgust u okviru programa „U fokusu“, dok će crnogorsko-srpski film „Igla ispod praga“ Ivana Marinovića imati svetsku premijeru 18. avgusta u zvaničnom takmičarskom programu.

Povezana vest:  71. Martovski festival: Koncert "FILMSKI HITOVI ZORANA SIMJANOVIĆA"

U okviru ovogodišnjeg „CineLink“ programa biće predstavljena dva srpska filmska projekta u pripremi, a to su „Religija noćnih šetnji“ reditelja Nikole Ležaića (podržan od strane Filmskog centra Srbije) i „Igrale se delije“ reditelja Nikole Ljuce.

U programu „Sarajevo telents“ učestvovaće četvoro mladih i perspektivnih filmskih profesionalaca iz Srbije: glumica Jelena Puzić, producentkinja Nevena Tomić, glumac Stefan Vukić i producent Adi Dizdrarević.