MERI I MAKS (2009)

meri _maks_5„MERI I MAKS“, je dugometražni animirani film u režiji Adama Elitoa (dobitnik Oskaraza najbolji kratkometrazni film „Harvi Krampet“, 2004). „Meri i Maks“ otvorio jeSandens film festival, a bio je prikazan na brojnim festivalima – od kojih se
izdvajaju glavne nagrade u Anesiju, Stutgartu i Animafestu u Zagrebu, a svakako valja spomenuti i Kristalnog medveda – posebno priznanje koje je ovo ostavrenje dobilo na Berlinskom filmskom festival. Glasove junacima su pozajmili poznati glumci – oskarovac Philip Seymour Hoffman („Rok Barka“, „Sumnja“, „Kapote“) i Toni Collette („Mala mis Sanšajn“, „U sestrinim cipelama“).  
Film je od 17. decembra na rapertoaru bioskopa Dvorane kulturnog centra.

 

Povezana vest:  Semjuel L. Džekson predstavio sve Osvetnike

 

 

meri _maksSINOPSIS

U pitanju je jednostavna priča o prijateljstvu putem pisama između dve veoma različite osobe. Meri Dinkl je je debeljuškasta usamljena osmogodišnja devojčica koja živi u predgrađu Melburna, a Maks Horovic je preterano gojazan četrdesetogodišnjak, Jevrejin koji pati od Aspergerovog sindroma, a živi u vrevi grada Njujorka. Tokom dvadeset godina, i preko dva kontinenta, prijateljstvo Meri i Maksa iznenađujuće opstaje. “Meri i Maks” je nevin ali ne i naivan film koji istražuje teme poput prijateljstva, autizma, prepariranja, psihijatrije, alkoholizma, mesta odakle dolaze deca, gojaznosti, kleptomanije, seksualnih razlika, poverenja, parenja pasa, verskih razlika, agorafobije i još mnogo mnogo toga.

Povezana vest:  Gold Along the Banks - nezavisni dokumentarac u režiji Nikole Zečevića 9. juna u Domu omladine

ADAM ELLIOT – BIOGRAFIJA

Film „Meri i Meks“ nam dolazi od autora Adama Eliota, poznatog nezavisnog animatora, koji je 2004. godine bio nagrađen Oskarom za film „Harvi Krampet“ u kategoriji najboljeg kratkog animiranog filma. Ispitujući vlastite umetničke sposobnosti, Eliot je proveo pet godina učeći o različitim formama umetnosti – od fotografije i skulpture do keramike. Završivši studije na Viktorijanskom umetničkom koledžu, 1996. godine napravio je prvi deo svoje animirane trilogije u glini (claymation) pod nazivom “Uncle”, koji je inspiriran vlastitom porodicom. Film je postigao veliki uspeh u Australiji. Ulsedili su “Cousin” i “Brother”, a 2003. je nastao “Harvie Krumpet”. Svi ti filmovi su zajedno učestvovali na više od 500 festivala širom sveta i među sobom podelili više od stotinu nagrada, među kojima su posebna priznanja žirija, Fipresci, nagrada publike u Anesiju 2003. godine, te Oskar za najbolji kratki film 2004. za gorku biografiju emigranta Harvija. Adam Eliot je strastveni posmatrač ljudi. Njegovi su filmovi izrazito lični i temelje se na detaljnoj analizi ljudi koji ga okružuju.

Povezana vest:  U prodaji karti za film o najduhovitijem bogu među bogovima – „Tor: Ljubav i grom“