Slavni japanski animator i rejditel Kodžija Jamumure sinoć je u Čačku otvorio jubilarni deseti međunarodni festival animiranog filma „Animanima 2016.“

Milen Alimpijević umetnički direktor međunarodnog festivala „Animanima“ istakao je da će Jamamura ove godine na festivalu održati specijalni program retrospektive svojih filmova i biti član žirija. Pored njega u žiriju će biti Fernardo Garlito iz Portugala umetnički direktor tamošnjeg festivala „Monštra“ u Lisabonu i Izabele Proćinska animatorka iz Poljske.

„Posetioci festivala mogu da vide šest glavnih projekcija, tri projekcije takmičarskog programa za decu u terminima od 12 sati, dva izuzetna dugometražna filma novije produkcije, jedan za odrasle u 22:30 i jedan za najmlađe u 14:00 sati u nedelju.

Povezana vest:  Keri Rasel po drugi put majka, devojčica se zove Willa Lou

Takođe, specijalne programe naših gostiju kao što su portugalska animacija, retrospektiva Izabele Proćinske, retrospektiva filmova Nuku filma iz Estonije koji će predstaviti gošća Kerdi Lengo i čitav niz tematskih večeri uključujući i prateće programe“, naveo je Alempijević.

Posle otvaranja usledio je koncert vokalno instrumentalnog sastava „Limunada“ dok se na zatvaranju u nedelju 11. septembra očekuje „Kralj Čačka“.

Povezana vest:  Oskari za "12 godina ropstva", Kuarona,Mekonahija i Blančet

Alempijević je dodao da se na ovogodišnjoj Animanimi očekuju i dve zanimljive izložbe, jedna dokumentarna koja beleži važne podatke desetogodišnjice festivala i druga autora Davora Gromilovića sjajnog vizuelnog umetnika iz Sombora.

„Festival je dosta odmakao u odnosu na početke u smislu kvaliteta programa i fizičkog obima programa, kao i same organizacije. Unapredili smo i infrastrukturu koja je neophodna za održavanje festivala“, rekao je umetnički direktor.
Prema njegovim rečima Animanima ne spada u red popularnih manifestacija kako u Čačku tako i u Srbiji. On kaže da postoje još tri festivala animiranog filma i oni dele istu sudbinu.

Povezana vest:  Džesika Bil: Nikada više na Kilimandžaro

„Manifestacija je od velikog značaja za kulturu ali za probranu publiku“, rekao je Alempijević.

On je naveo i da je festival nekomercijalna manifestacija, ne zarađuje od naplate ulaznica i nema svoj suvenir šop što većina festivala ima.

„Festival organizuje Ustanova kulture koja je budžetska i mi imamo pravila pre svega prema gradu Čačku a onda i prema važnom pokrovitelju Republičkom ministarstvu“, zaključio je Alempijević.

PHOTO: Anđela Zebić