Festival italijanskog filma zvanično je otvoren 16. septembra koncertom legende italijanske filmske muzike, čiji se zvuk trube nalazi u filmovima velikih reditelja. Mauro Maur uz klavirsku pratnju Fransoaz de Klosi podsetili su prepunu salu Jugoslovenske kinoteke na melodije iz hitova kao što su. “Misija”, “Bilo jednom na Divljem Zapadu”, Bagzi”, “Legenda o pijanisti na okeanu”,… Maur je za svaku numeru imao kraći uvod kojim je iznosio anegdote u vezi sa filmom čija će se muzika čuti. Pomenuo je da je čuvenu “Uspavanku” iz filma  “Bilo jednom na Divljem Zapadu” Enio Morikone posvetio upravo njemu, Mauru.

Povezana vest:  P. Džekson: Ne uzbuđuju me kritike na račun "Hobita"

Maur je po prvi put nastupio u Beogradu, a njegovo izvođenje izaziva ovacije.

Međunarodni koncertni umetnik Mauro Maur je najpoznatiji po svojoj saradnji sa poznatim italijanskim rediteljima i kompozitorima, od Morikonea do Rote. Odlikovan je ordenom viteza “Za zasluge prema Republici Italiji”. Maur je prva truba orkestra Opere u Rimu od 1985. godine, poznat je u celom svetu kao izuzetno svestrani umetnik: njegov repertoar ide od velikih baroknih koncerata, klasike, do savremene i filmske muzike. Kanadska pijanistkinja Fransoaz de Klosi je nastupala kao solistkinja na više međunarodnih festivala i svirala je u najznačajnijim svetskim koncertnim salama. Dobitnica je međunarodne nagrade “Beato Angelico” za žene 2006. godine. Ovaj duo sarađuje od 2003. godine i ostvaruje velike uspehe kod publike i kod kritike, koja jednoglasno ističe talenat ovih umetnika i spontanost i muzikalnost u interpretaciji.

Povezana vest:  Scorpions u Beogradu 25. juna

Festival italijanskog filma  održava se od 16. do 25. septembra u Jugoslovenskoj kinoteci i sastojaće se iz 2 programske celine: Istorija italijanskog filma i Savrmeni italijanski film.