Po prvi put Festival italijanskog filma dobija novu dimenziju i pored revije ostvarenja sedme umetnosti organizovani su u Beogradu i poslovni susreti visokih predstavnika italijanskog filma sa kolegama iz Srbije. Cilj je uspostavljanje bliže saradnje Italije i Srbije u oblasti filma.

Tim povodom u Ambasadi Republike Italije u Beogradu održano je predstavljanje festivala i mogućnosti unapređenja saradnje dve zemlje. Na konferenciji su govorili: Nj.E. Ambasador Republike Italije, Đuzepe Manco; umetnička direktorka festivala italijanskog fima, Gabriela Karluči i Mаrjаn Vujović, uprаvnik Muzejа Jugoslovenske kinoteke.

Povezana vest:  Anđelina Džoli: Pisanje scenarija je zastrašujuće

Asocijacija za kuturu Excellence predstavlja Festival italijanskog filma u Beogradu, u saradnji sa Italijanskim institutom za kuturu u Beogradu, Jugoslovenskom kinotekom i Italijanskim ministarstvom za kulturno nasleđe i turizam (MIBACT). Do 25. septembra festival će u potpunosti biti posvećen italijanskom filmu, a sve projekcije održavaju se u Jugoslovenskoj Kinoteci u Uzun Mirkovoj 1 u Beogradu.

Od 22. do 25. septembra Jugoslovenska Kinoteka biće domaćin glavnog programa: “Italijanski savremeni filmovi”, na kome će se naći: SUĐENJE MATA HARI (2016) – režija: Rosana Patricija Siklari, OSVAJANJE USPONA (2015) – r: Roza Kjara Skaljone, POVRATAK ŽENE (2016) – r: Emanuele Imbuči, USTIKA: NESTALI DOKUMENTI (2016) – r: Renco Martineli i drugi. Reditelj Martineli biće gost festivala u Beogradu.

Povezana vest:  ASIMETRIJA otvara peti Kosovo i Metohija filmski festival u Gračanici

Pored filmskog programa Italijanski institut za kulturu u Beogradu 23. septembra organizuje panel i sastanke sa predstavnicima italijanske i srpske kinematografije. Poseban fokus biće na mogućnostima snimanja u Italiji koje će predstaviti Italijanska filmska komisija, kao i na srpsko-italijanskim koprodukcijama. Sastancima će prisustvovati predstavnici Rai Cinema, Ministartsva kulture i turizma Republike Italije, Italijanske filmske asocijacije. Govoriće i Ugo di Tulio, profesor sa Univerziteta u Pizi, kao i Nikola Đuliano, producent Oskarom ovenčanog ostvarenja “Velika Lepota” (La grande bellezza) i stalni saradnik Sorentina.

Povezana vest:  Filmovi MGM-a i na Internetu

Festival italijanskog filma je jedinstvena prilika da publika u Beogradu uživa u savremenom italijanskom filmu kao i da srpska kinematografija uspostavi širu saradnju sa Italijom. Postoji tradicija italijansko-srpskih koprodukcija, najčešće su italijanski filmovi snimani u Srbiji, a najnovija saradnja je u okviru filma “Questi giorni”, koji je premijerno prikazan na nedavno završenom Filmskom festivalu u Veneciji.