Premijera najiščekivanijeg regionalnog filma „Ustav Republike Hrvatske“, ovenčanog nagradom za najbolji film u Montrealu a čiju režiju potpisuje doajen Rajko Grlić, održaće se 16. oktobra u bioskopu Cineplexx u UŠĆE Shopping Centru.

Ova ljubavna priča o mržnji, predrasudama i netrpeljivosti u kome su kompleksne uloge ostvarili Nebojša Glogovac, Ksenija Marinković, Dejan Aćimović i Božidar Smiljanić, imaće svoju novosadsku premijeru 17. oktobra dok će se na redovnom bioskopskom repertoaru širom Srbije naći od 20. oktobra.

Povezana vest:  Robertu Redfordu nagrada "Čaplin" za životno delo

Grlić sa svojim poslednjim ostvarenjem „Ustav Republike Hrvatske“ postavlja pitanja o ljubavi: „Da li neko ko je uronjen u predrasude i mržnju može da se pretvori u normalno ljudsko biće? I da li neko kao takav, može da ode korak dalje i pokaže da je ispod „ledene maske“ satkan od ljubavi?“.

U fokusu filma nalazi se četvoro ljudi koji žive u istoj zgradi i zaziru jedni od drugih, jer se razlikuju po imovinskom statusu, seksualnim navikama, nacionalnosti i veri. Verovatno se nikad ne bi obratili jedni drugima da ih nesreća na to nije naterala i učinila da međusobno zavise jedni od drugih.

Povezana vest:  Filmska tribina: "John Hughes - Ovo nije glupi tinejdžerski film" u Domu Omladine

Glogovac u filmu glumi profesora u penziji koji je deklarisani homoseksualac i transvestit, dok uz njega još igraju Ksenija Marinković, Dejan Aćimović i Božidar Smiljanić, a scenario filma potpisuje Ante Tomić zajedno sa Rajkom Grlićem.

Jednoglasnom odlukom žirija uglednog „Montreal World Film Festivala“,  Grlićevo ostvarenje „Ustav Republike Hrvatske“ koje govori i o hrabrosti potrebnoj da se bude ono što jesi, osvojilo je nedavno glavnu nagradu za najbolji film u Montrealu.

Povezana vest:  Inferno stiže u bioskope!