BESA-plakatKaranoviću nagrada Federacije kino-klubova Rusije

 

Film „Besa“ Srđana Karanovića dobio je nagradu Federacije kino-klubova Rusije na upravo završenom 32. moskovskom međunarodnom filmskom festivalu, javila je danas agencija Interfaks.

Karanovićev film snimljen je u srpskoj, slovenačkoj, francuskoj, mađarskoj i hrvatskoj koprodukciji.

Ruska agencija navodi da je tokom 10 dana prikazano 340 filmova pred 120.000 posetilaca, od kojih je 17 bilo u takmičarskom delu programa.

Povezana vest:  Udruženje producenata Amerike - nominacije za nagrade

Žiri čiji je predsednik bio francuski reditelj i producent Lik Beson, Zlatnog svetog Georgija za najbolji film tog festivala dodelio je venecuelanskom reditelju Marselu Raskinu za film „Brat“, o braći fudbalerima Danijelu i Huliju.

-Život će nam uvek davati golove. Mi ćemo gubiti. Međutim, svakog dana treba da se budimo sa osećajem da je rezultat 0:0. I jednostavno da radimo svoj posao – naveo je Raskin repliku iz svog filma na sinoćnjoj svečanoj dodeli nagrade.

Povezana vest:  Bin Laden je mrtav, ali ne i za Holivud

Za najboljeg reditelja na festivalu je proglašen Poljak Jan Kidava-Blonjski, koji je snimio film „Ružica“, preneo je Itar- Tas s.

Nagrada za najbolju glumicu pripala je Vilmi Cibulkovoj za ulogu u češkom filmu „Kao raj na zemlji“, dok je za najboljeg glumca proglašen Nik Helilaj u filmu Johanesa Nabera „Albanac“.

Specijalnu nagradu za glumačko umeće i vernost principima škole Stanislavskog dobila je francuska glumica Emanuel Bear.

Povezana vest:  Prihod od premijere filma X-men: Dani buduće prošlosti biće upućen ugroženima od poplava

Fipresci je svoju nagradu dodelio filmu „Kao raj na zemlji“ Irene Pavlazkove, a na završnoj večeri prikazan je novi Besonov hit „Neobične Adeline avanture“ (Les Aventures Extraordinaires D’Adele Blanc-Sec), koji će od jula biti prikazivan u ruskim bioskopima.