edit_scenaNedelja srpskog filma u Kini od 29. juna do 6. jula

 

Nedelja srpskog filma u Kini biće svečano otvorena 29. juna u Pekingu projekcijom filma „Turneja“ autora Gorana Markovića, a u okviru manifestacije do 6. jula će biti prikazano šest filmova savremene srpske kinematografije, najavljeno je iz Ministarstva kulture Srbije.

U saopštenju se navodi da će u Pekingu u okviru Nedelje srpskog filma, biti prikazana i ostvarenja „Klopka“ Srdana Golubovića, „Četvrti čovek“ Dejana Zečevića, „Ljubav i drugi zločini“ Stefana Arsenijevića, „Jesen stiže dunjo moja“ Ljubiše Samardžića i animirani film „Edit i ja“ Alekse Gajića.

Povezana vest:  „Plaćenici“ za vikend najgledaniji u beogradskim bioskopima

Ministar kulture Srbije Nebojša Bradić ocenio je da je film, kao savremeni umetnički izraz, u minulim godinama i decenijama uspeo odlično da poveže srpske reditelje i glumce sa kineskim gledocima.

U Kini će, tokom Nedelje srpskog filma, boraviti i delegacija Ministarstva kulture koju čine Goran Marković, Aleksa Gajić i Miroljub Vučković.

Nedelja srpskog filma završni je deo manifestacije Dani srpske kulture koja je u martu predstavila srpsku tradicionalnu umetnost kroz nastupe Ansambla Kolo i izložbu Pirotskih ćilima iz kolekcije Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu.

Povezana vest:  Festival kratkometražnog i dokumentarnog filma od 30. marta do 4. aprila

Manifestacija se realizuje na osnovu Programa saradnje u oblasti kulture između Srbije i Kine za period do 2012. godine, koji je potpisan u septembru 2008. godine.

Sporazum predviđa recipročno održavanje Dana kineske kulture u Srbiji i Dana srpske kulture u Kini, pa je tako na Danima kineske kulture, održanim u oktobru 2009. godine, srpska publika mogla da vidi nastup kineskog folklornog ansambla u Beogradu i Novom Sadu, kao i održavanje izložbe savremenog kineskog slikarstva u Istorijskom muzeju Srbije.

Povezana vest:  Francuski ministar: Von Trirove izjave neprihvatljive