acf_njujorkIzložba „Srbija-najčešće postavljena pitanja“ u Njujorku

 

Američka publika u Njujorku imaće priliku da se puna četiri meseca, od 21. septembra, posredstvom izložbe „Srbija-najčešće postavljena pitanja (FAQ Serbia)“, upozna sa odgovorima savremenih umetnika vezanih za srpsku sredinu na univerzalna pitanja koja se tiču trenutne ukupne, pre svega, političke i ekonomske situacije u svetu.

Kustosi izložbe Branislav Dimitrijević iz Beograda i Andreas Štadler (Andreas Stadler) direktor Austrijskog kulturnog foruma (AKF) u Njujorku, u čijoj galeriji će izložba biti postavljena, na konferenciji za novinare u Salonu Muzeja savremene umetnosti rekli su da će se Njujorčanima predstaviti 20 umetnika.

Napominjući da je uvek prijatno kada se neko drugi interesuje za vašu kulturnu scenu, Dimitrijević je rekao da je projekat inicirao upravo Štadler. On je dodao da su među umetnicima autori iz Srbije, ali i oni koji su vezani za našu umetničku scenu. Izložba je pravljena za američku publiku, pa će biti izloženi i radovi već poznati našoj javnosti.

Povezana vest:  Veliko interesovanje za izložbu NADEŽDA – SAVREMENICI – SLEDBENICI u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović” u Čačku

Dimitrijević je rekao da sam naslov izložbe asocira na njen smisao. Reč je o savremenom umetničkom viđenju toga kako nas drugi vide i šta mogu da nas pitaju, pogotovo s obzirom na loš imidž koji Srbiju prati u poslednjie dve decenije, kao i to kako se streotipi stvaraju i kako se s njima izlazi na kraj.

-Izložba će američkoj javnosti pomoći da razjasni, ali možda i zamrsi neka uvrežena shvatanja zasnovana na stereotipima – ocenio je Dimitrijević, ukazavši na njen značaj, jer tamošnja javnost nije imala puno pirlike da se sretne sa našom umetnošću.

Povezana vest:  Zašto, kako i koliko radimo - "Rad: Od kamenog doba do robota" Džejmsa Suzmana

Prošle godine je organizovano prvo predštavljane srpske savremene u metnosti postavkom „O normalnosti“ koju je Muzej savremene umetnosti realizovao u Vašingtonu, podsetio je on.

Štadler je ocenio da srpska umetnička scena poseduje posebnu kreativnost, podsetivši na dobar nastup Srbije na prošlogodišnjem Bijenalu u Veneciji. Da nije reč samo o ličnim impresijama on je potvrdio i konstatacijom da je „Njujork tajms“ u osvrtu na tu manifestaciju pomenuo izložbe na samo dva paviljona iz Evrope, među kojima je bila srpska postavka.

Direktor AKF u Njujorku, inače „najvidljivijeg“ kulturnog centra u američkoj kulturnoj prestonici i jednoj od vodećih svetskih centara umetnosti, podsetio je da jednu trećinu populacije toga grada čine Hispanoamerikanci. Zbog toga je i fokus kulturnih zbivanja na Latinskoj Americi, objasnio je Štadler, ističući da je utoliko i veći značaj predstojeće izložbe.

Povezana vest:  Noć muzeja nagrađuje inovativne ideje

Štadler je napomenuo da je 1989. godina, osim radosti zbog pada „gvozdene zavese“, donela i početak strašne drame u jugoistočnoj Evropi.

-Kroz prizmu umetnika koji su to preživeli izložba donosi njihove odgovore na inače univerzalna pitanja kakva su nacionalizam, ekonomska tranzicija, privatizacija, nasilje…sa kojima se suočava ceo svet – rekao je jedan od dvojice kustosa, direktor Austrijskog kulturnog foruma u Njujorku.