Za Oskara za najbolji film na stranom jeziku ove godine se takmiče kandidati iz 85 zemalja, među kojima „Ona“ Pola Verhovena i „Hulijeta“ Pedra Almodovara. Jemen se kandidovao prvi put, filmom „Ja sam Nodžum, imam deset godina i razvedena sam“ Kadidža Al-Salamija, objavila je američka Akademija filmske umetnosti i nauke, koja dodeljuje Oskare, u saopštenju.

Subverzivni triler „Ona“ (Elle) holandskog reditelja Pola Verhovena sa francuskom glumicom Izabel Iper predstavlja Francusku, a Poljska je kandidovala „Afterimage“ nedavno preminulog reditelja Andžeja Vajde.

Povezana vest:  Upoznajte glumačku postavu prve visokobudžetne ekranizacije kultnog serijala Stivena Kinga – „Mračna kula“

U tom filmu Vajda govori o poslednjim godinama života avangardnog slikara i teoretičara umetnosti Vladislava Stremisnkog, koji se bori protiv Staljinove vlasti. Neki kritičari u njemu vide metaforu sadašnje Poljske kojom vlada konzervativna stranka Pravo i pravda (PiS). Jonas Kuaron, sin nagrađivanog reditelja Alfonsa Kuarona, predstavljaće Meksiko s trilerom „Desierto“, a film „Hulijeta“, portret žene koja pati Pedra Almodovara je kandidat Španije.

Povezana vest:  Zbog smrti Paula Walkera odložen nastavak filma "Fast & Furious 7"

Švajcarska je kandidovala animirani film Kloda Barasa „Moj život kao tikvica“ (Ma vie de courgette), a Italija je dokumetarac Đanfranka Rosija o životu migranata „Fuocoammare, par-dela Lampedusa“ (Požar na moru kod Lampeduze).

Trka za Oskara za najbolji film na stranom jeziku je duga. Predselekcija biće obajavjena krajem godine, a spisak od pet finalista i kandidata za za Oskara biće otkriven u januaru. Mađarski Film „Sin Sola“ Lasla Nemeša osvojio je Oskara za film na stranom jeziku ove godine.

Povezana vest:  Džordž Kluni igra glavnu ulogu u „The Descendants“

Film „Dnevnik mašinovođe“ reditelja Miloša Radovića kandidat je Srbije za 89. nagradu Oskar u kategoriji dugometražni igrani film sa van engleskog područja.

Ceremonija 89. uručenja nagrade Oskara biće 26. februara 2017. godine.