Američki reditelj Martin Skorseze izjavio je danas u Tokiju da će njegov dugo odlagani najnoviji film „Silence“ o progonu hrišćana u Japanu u 17. veku stići u bioskope pre kraja ove godine i da bi mogao da udje u trku za Oskara 2017. godine.

Taj film koji je trebalo da bude prikazan još 2015. godine biće premijerno prikazan u SAD 23. decembra, dok će svetska premijera biti u januaru. Endrju Garfild, Lijam Nison, Adam Drajver i Japanac Tadanobu Asano igraju u filmu inspirisanom romanom „Silence“ japanskog pisca i katolika Šusakua Enda o portugalskim katoličkim misionarima u 17. veku, svedocima torture Japanaca koji su prešli u katoličanstvo. Skorseze već decenija želi da snimi film na tu temu.

Povezana vest:  Predsednica Američke filmske akademije o incidentu na dodeli Oskara

Reditelj, rodjen 1942. godine, poznat je po filmovima o mafiji. Za film „Dvostruka igra“ osvojio je 2007. godine Oskara za najboljeg reditelja, kao i za najbolji film, najbolju montažu i najbolje adaptirani scenario. To je prvi Skorsezeov Oskar, iako je bio nominovan šest puta.

Njegov film „Razjareni bik“ o bokseru Dzzeku Lamoti osvojio je Oskara za najboljeg glumca, Roberta de Nira, kao i Zlatni globus za najbolji film. Skorseze će sutra u Tokiju primiti nagradu „Praemium Imperiale“ koju nazivaju „Nobelovom nagradom za umetnost“.

Povezana vest:  Spilberg i Henks oživljavaju istinitu priču o Hladnom ratu