Ruski predsednik Vladimir Putin odobrio je rusko državljanstvo američkom glumcu akcionih filmova Stivenu Sigalu, prenela je danas ruska agencija Sputnjik na svom sajtu.

Sigal (64) često boravi u Rusiji poslednjih godina i u nekoliko navrata je s Putinom prisustvovao na takmičenjima borilačkih veština, a u javnosti brani politiku ruskog predsednika istovremeno kritikujući američku vladu.

Glumac je nekoliko puta nazvao Putina „jednim od najvećih svetskih lidera današnjice“. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je Sigal poznat po prijateljskim osećanjima prema Rusiji i da su on i Putin dugo prijatelji.

Povezana vest:  Dodelu Oskara gledalo 36,6 miliona ljudi

Sigal, majstor aikida koji poseduje crni pojas sedmi dan u toj borilačkoj veštini, rekao je u nekoliko navrata da bi voleo da ima brata kao što je Putin, koji ima crni pojas u džudou. Pored toga što je glumac i gitarista, Sigal je poznat kao borac za zaštitu životne sredine i prava životinja. Instruktor je aikida u Japanu.

Povezana vest:  'Univerzal'' studio protiv porno industrije

Sigal je u januaru dobio srpsko državljanstvo, a nije jedini zapadni glumac koji je dobio rusko državljanstvo.

Putin je 2013. godine lično predao ruski pasoš francuskom glumcu Žeraru Derpardjeu koji je napustio Francusku posle kritika na račun tamošnjih vlasti i njihove odluke o povećanju poreza za one čiji su godišnji prihodi veći od milion evra.

Povezana vest:  Eco Dox - ekološki dokumentarci na 17. Festivalu evropskog filma Palić