branka_katic_zena_sa_slomljenim_nosemFilm Srđana Koljevića sutra na otvaranju 39. Sofesta

 

Projekcijom filma „Žena sa slomljenim nosem“ reditelja i scenariste Srđana Koljevića, u Sopotu sutra uveče počinje 39. Sofest.

U takmičarskom programu festivala srpskog igranog filma do 6. jula će učestvovati ukupno sedam dugometražnih ostvarenja snimljenih u proteklih godinu dana.

To su, uz film otvaranja, „Plavi voz“ Janka Baljka, „Motel Nana“ Predraga Velinovića, eks-ju omnibus „Neke druge priče“ u kojem je srpski deo režirala Ana Marija Rosi, „Srpski film“ Srđana Spasojevića, „Đavolja varoš“ Vladimira Paskaljevića i „Flešbek“ Aleksandra Jankovića.

Povezana vest:  Dajana Kiton i Ed Haris u ljubavnoj priči

Domaća premijera filma „Žena sa slomljenim nosem“ bila je prošlog meseca na festivalu Sinema siti u Novom Sadu, gde je osvojio Gran pri Ibis za najbolji film iz takmičarskog programa “Nacionalna klasa“, zatim Ibis za najbolji scenario, kao i za najbolju mušku ulogu, koja je pripala Nebojši Glogovcu, a i nagrade publike i akreditovanih novinara i kritičara.

Međunarodnu premijeru „Žena sa slomljenim nosem“ će imati tokom jula na 45. festivalu u Karlovim Varima.

U vrlo dobroj produkciji srpske kuće „Baš čelik“, u saradnji sa partnerom iz Nemačke „Neu Mediopolis“, ovaj film lako komunicira sa publikom, dok na umetnički način daje komentar života u multikuluturalnom Beogradu danas. Film odlikuju inteligentan zaplet, duhoviti dijalozi i zanimljivi i ubedljivi likovi.

Povezana vest:  Miša Berić na FEST-u

Glogovac je ostvario originalan i upečatljiv portret izbeglice, taksiste Gavrila, u nedovoljno prijateljskom okruženju. Kroz očinsku ulogu koja mu je nametnuta sticajem okolnosti, kada jedna očajna putnica ostavlja bebu u taksiju, Gavrilo uspeva da u potpunosti povrati svoju ljudskost.

Pored njega u filmu igraju Branka Katić, Anica Dobra, Nada Šargin, Jasna Žalica, Vuk Kostić, Nikola Rakočević, Dara Džokić, Vojin Ćetković, Srđan Todorović, Ljubomir Bandović i drugi.

Povezana vest:  Novi film Daniela Radcliffa „Žena u crnom“ u našim bioskopima od 10. maja

Direktor fotografije je Goran Volarević, a montažer Marko Glušac.

Prema rečima Koljevića, „ovo je pre svega ljubavna priča o prevazilaženju emotivnih povreda iz prošlosti, kroz neke naizgled nemoguće ljubavi“.

Poznati scenarista Koljević je za svoju debitantsku režiju „Sivi kamion crvene boje“ iz 2004. godine osvojio čak 11 međunarodnih nagrada. Kao scenarista ili ko- scenarista uradio je 10 igranih filmova, među kojima su nagrađivana ostvarenja „Klopka“, „Ljubav i drugi zločini“, „Stršljen“ i „Kaži zašto me ostavi“.