MovieTapeU Karlovim Varima počeo 45. Međunarodni filmski festival

 

Poznata češka banja Karlove Vari pretvorila se sinoć na narednih devet dana u filmski grad zahvaljujući 45. međunarodnom filmskom festivalu, dugo vremena jedinom A kategorije u komunističkom i postkomunističkom prostoru.

Simbolične ključeve grada preuzeo je predsednik festivala Jirži Bartoška a festival otvara film „Ludo srce“, priča o zvezdi kantri muzike, koji je je došao da predstavi pretežno mladoj festivalskoj publici režiser Skot Kuper.

-Publika će na festivalu videti 204 filma, od toga 180 dugmetražnih i igranih filmova. Lista filmova je ove godine kraća, odabrali smo ‘vitkiji’ program, kako bi bilo više mesta za reprize – kazao je programski direktor festivala Karel Oh.

To je za oko 30 filmova manje nego ranijih godina ali filmske Karlove Vari se ove godine održavaju pod parolom „Manje filmova, više projekcija“.

Povezana vest:  Danijel Krejg: Vrlo sam nezadovoljan karijerom

-Preko 50 su svetske i međunarodne premijere – kazala je uoči festivala njegova umetnička direktorka Eva Zaoralova.

Među tih 180 filmova na projekcijama u 12 karlovarskih sala srpski producenti se pojavljuju u četiri a Srbiju u takmičarskim kategorijama predstavlja „Žena sa slomljenim nosem“ režisera Svetozara Koljevića u drugoj po značaju takmičarskoj sekciji Istočno od Zapada.

Srbija je još i koproducent filma „Ostavljeni“ bosanskog režisera Adisa Bakrača, takođe u toj sekciji. Ona međutim po tradiciji privlači najviše pažnje zapadnih producenata i kritike, čak više nego glavna takmičarska, jer na jednom mestu pokušava da predstavi izbor najinteresantnijih novih ostvarenja postkomunističkih kinematografija.

Povezana vest:  Ćićolina na 10. Beldocsu

U glavnoj takmičarskoj konkurenciji i trci za Kristalne globuse Srbija je sufinansirala film Rajka Grlića „Neka ostane među nama“.

Među 12 filmova iz glavne takmičarske sekcije dobitnike kristalnih globusa biraće u međunarodnom žiriju u Češkoj vrlo cenjenja i poznata srpska glumica Mirjana Karanović.

U vrlo posećenu sekciju Horizonti uvršćen je novi film Gorana Paskaljevića „Medeni mesec“.

Ovogodišnji 45. međunarodni filmski festival u Karlovim Varima od 2. do 10. jula predstaviće po običaju i pobedničke i najinteresantnije filmove sa velike festivalske trojke Berlinale-Kan-Venecija.

Glavni gosti ovogodišnjeg festivala su ruski režiser i glumac Nikita Mihalkov i Slovak, najslavniji čehoslovački režiser horor filmova Juraj Herc. Obojica će u Karlovim Varima preuzeti nagradu za životni doprinos svetskoj kinematografiji.

Glavna zapadna zvezda je na ovom 45. festivalu britanski glumac Džad Lo koji dolazi u Karlove Vari po specijalnu nagradu predsednika festivala.

Povezana vest:  NAJSTRAŠNIJU NOĆ U GODINI PROVEDITE U OMILJENOM BIOSKOPU

U Karlovim Varima, bar sudeći po festivalu nije se osetila kriza.

Sponzori su bili jednako darežljivi kao i svake godine i u budžet se slilo 5,4 miliona evra. Jedini ko je prepolovio dotaciju bile su gradske vlasti te češke banje, ali je gradonačelnik obećao da će ipak naknadno naći sredstva da dotacija bude ravna prošlogodišnjoj.

Nije se štedelo ni na festivalskoj trpezi i u budžetu se našlo novca i za ogroman goveđi but, težak 60 kilograma koji se od rane zore okretao na ražnju kako bi spreman dočekao festivalske goste posle ceremonije otvaranja festivala i uvodnog filma.