Na uvodnoj konferenciji koja se danas održala nakon specijalne projekcije filma ,,Ja, Danijel Blejk“ u Domu omladine, najavljen je 22. Festival autorskog filma koji zvanično počinje sutra, 25.11. i traje do 3.12. Festival će svečano otvoriti indijski reditelj Gurvinder Sing.

Na konferenciji se novinarima obratio osnivač festivala Vojislav Vučinić, direktor festivala Igor Stanković, Marko Popović u ime Doma omladine Beograda i Đorđe Nikolić u ime žirija filmskih kritičara FIPRESCI Srbija, koji su  govorili o značaju autorskog filma, nagradama i sastavu žirija.

Program ove godine čine osamdeset i jedno filmsko ostvarenje, dok glavni program donosi dvadeset dva filma od kojih se dvanaest takmiči za Gran pri festivala „Aleksandar Saša Petrović“. Filmovi koji se takmiče su: Sijeranevada, Akvarijus, Album, Svi severni gradovi, Sirovo, Ornitolog, Srca sa ožiljcima, Između, Ostani uspravan, Sudar, Zovem se Nero i Boris bez Beatris.

Povezana vest:  Počinje snimanje filma „Posmatrači“

Među gostima ovogodišnjeg festivala naći će se Andreas Dresen, jedan od najosobenijih savremenih evropskih reditelja. U to ime, u okviru pratećih programa, Festival autorskog filma uvrstio je i Tribute to Andreas Dresen, u okviru koga će biti prikazani filmovi Dok smo sanjali, Noćne senke, Na ćumur, Na devetom nebu, Tiha zemlja i Zaustavljen na putu. Festival će ugostiti i reditelja filma Album, Mehmeta Kan Mertoglua, kao i Daneta Komljena, reditelja filma Svi severni gradovi.

Osnivač i selektor, Vojislav Vučinić, uporedio je prvo izdanje iz 1994. sa ovogodišnjim, govoreći o razvoju organizacije festivala: „To je bila revolucija u mom odnosu prema filmu. Interesovali su nas filmovi koji govore o pravom životu u drugim zemljama. Danas je festival mnogo veći i kako nekadašnji naslov festivala govori „Pogled u svet“, omogućava da publika vidi svet koji do sada nije poznavala. Takvi filmovi ne mogu promeniti svet, ali mogu promeniti pojedinca.“

Povezana vest:  Premijera španske komedije "Nesuđena mlada"

Igor Stanković, direktor festivala, predstavio je žiri kako glavnog, tako i pratećih programa: ,,Festival autorskog filma nastavio je sa tradicijom da pobednik prethodnog izdanja bude predsednik žirija aktuelnog takmičarskog programa, pa tako ove godine festival ima čast da reditelja filma ,,Četvrti pravac“, Gurvindera Singa, ugosti kao predsednika žirija u glavnom takmičarkom programu. Zajedno sa njim nagradu za Gran pri festivala dodeliće i jedna od najcenjenijih poljskih rediteljki današnjice, Malgoržata Šumovska i generalna direktorka NIPKOW programa Petra Vajsenburger, iz Berlina. Žiri najmlađe internacionalne takmičarske selekcije Festivala autorskog filma – Hrabri Balkan,čine reditelj Ivan Salatić, dramska spisateljica Tanja Šljivar i reditelj Ivan Ikić.“

Povezana vest:  POČINJE PRODUKCIJA EPSKE AVANTURE STUDIJA DIZNI I DŽERI BRUKHAJMER FILMSA "THE LONE RANGER"

Selektor filmskog programa Doma omladine, Marko Popović, istakao je da ovaj festival ima veliki uticaj, ne samo na autore, već i na ostale festivale.

Posebna zahvalnost iskazana je profesoru Vladi Petriću na jedinstvenoj nagradi za najsinematičniju sekvencu u igranom filmu – u čast Slavka Vorkapića, u trajanju do 10 minuta koju će dodeliti oficijelni žiri Festivala.

Na konferenciji koja će se održati sutra, 25. novembra u 12 časova u Domu omladine, govoriće Vladimir Perišić, selektor pratećeg programa Bande à part, Srđan Vučinić, umetnički direktor festivala, kao i  Joana Budišin u ime Poljske ambasade.

Kompletan program, kao i sve dodatne informacije u vezi sa Festivalom autorskog filma možete pronaći na zvaničnom sajtu www.faf.rs.