Festival autorskog filma i ove godine je domaćin regionalnog edukativnog programa Gete instituta – „First Films First“, u okviru kojeg će dvojica reditelja, dobitnik Zlatnog lava Milčo Mančevski i dobitnik Srebrnog medveda Andreas Dresen, održati masterklasove.
Urednik programa Stefan Arsenijević i mentor Srđan Koljević ukazali su na današnjoj konferenciji za novinare na značaj ovog projekta za mlade autore.
Arsenijević je rekao da je Gete institut započeo inovativni i intenzivni program obuke sa ciljem pružanja podrške mladim filmskim rediteljima iz jugoistočne Evrope prilikom snimanja prvog dugometražnog igranog filma.
„Od 159 prijavljenih autora izabrali smo osam najboljih u čije projekte najviše verujemo i kojima ćemo omogućiti da razviju svoj prvi dugometražni film“, dodao je Aresenijević.
Koljević je kazao da projekat „First Films First“ predstavlja jednu vrstu alternativne akademije i sjajnu priliku da mladi stvaraoci pronađu svoj autentični, autorski jezik.
Mančevski i Dresen sutra počinju masterklasove, polaznici su Derja Durmaz, Ognjen Isailović, Ana Jakimska, Tamara Kotevska, Nikos Labot, Dominik Mancej, Florenc Papas, Asimina Proedrou.
Dresen će takođe prisustvovati otvaranju svoje mini retrospektive „Tribute to Dresen“ koja će otpočeti projekcijom filma „Na ćumur“, 29. novembra u Jugoslovenskoj kinoteci.
 

Povezana vest:  Prikazivanje filma "Mater" na online platformi Kinokauch