„Toni Erdman“, dobitnik nagrade FIPRESCI na Kanskom festivalu 2016, koju dodeljuje Međunarodna federacija filmskih kritičara, nominovan za ovogodišnjeg evropskog Oskara, zatvoriće 22. festival i to sutra, 3. decembra  u 20h u Domu omladine Beograda.

Na svečanom zatvaranju biće proglašeni i pobednici Gran pria „Aleksandar Saša Petrović“, koje je odabrao žiri u sastavu Gurvinder Sing, reditelj  filma „Četvrti pravac“, prošlogodišnji pobednik festivala i predsednik žirija u glavnom takmičarkom programu, generalna direktorka NIPKOW programa, Petra Vajsenburger iz Berlina, kao i jedna od najcenjenijih poljskih rediteljki današnjice, Malgoržata Šumovska.

Na devetoj konferenciji za novinare govorili su reditelj Mehmet Can Mertoglu i koproducent filma „Album“ Čeda Kolar. Reditelj je istakao da je tematika filma zahtevna, jer tokom odrastanja nije imao priliku da se susretne sa roditeljima koji žele da usvoje, istakavši da je fenomen skrivanja čina usvajanja veoma čest u Turskoj.

Povezana vest:  HOROR "KRUGOVI 3" OD 2. FEBRUARA U BIOSKOPIMA – SAMO ZA NAJHRABRIJE!

„Pokušao sam da napravim film po sopstvenom ukusu, ne razmišljajući o njegovom budućem uspehu ili neuspehu. Ipak je veliko zadovoljstvo biti na festivalu kao što je ovaj, jer nikada nisam ni pretpostavljao da će film biti ovoliko ispraćen“, naglasio je Mehmet.

Nakon toga, na red je došla rediteljka Tamara Drakulić, čiji će film „Vetar“ večeras imati domaću premijeru na ovogodišnjem FAF-u, kao i protagonistkinja Tamara Stajić i scenaristkinja Ana Rodić. Film je inspirisan pričom Ane Rodić, a rediteljka dodaje i da je najveći ulog u filmu bio entuzijazam, te da je ona imala priliku da se potpuno preda svom poslu jer je imala odlično obrađenu dramaturšku podlogu i odličnu filmsku ekipu. Prema njenim rečima, film je u potpunosti ispratio Aninu priču.„Od srpskog reditelja se već očekuju određene teme, a od onih mladih i direktan angažman na konkretnim stvarima. Želim da živim onako kako hoću, a moj doprinos društvu je da održim ono što je čovek sa svojom potrebom“, rekla je autorka filma.

Povezana vest:  Nevidljiva žena Felisiti Džouns na 42. FEST-u

Večeras u 20:30h u Muzeju Jugoslovenske kinoteke biće prikazani Portreti Puriše Đorđevića, a povodom toga novinarima su se obratili snimatelj Miša Milošević kao i sam reditelj. Autor je posebno najavio film o Miloradu Paviću koji je snimljen za jednu noć i sastoji se od montaže o kratkim pričama sa prikazom baleta na temu „Hazarskog rečnika“.

Festival autoskog filma će organizovati i dodatne projekcije filmova koji su privukli najveću pažnju publike i za koje se tražila karta više. Dodatne projekcije će se održati u Domu omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra Beograda i bioskopu Fontana, a program možete pogledati na sajtu festivala.

Povezana vest:  Deseti Cinema City filmski festival od 1. do 3. septembra na Gradić festu

Na sutrašnjoj konferenciji za medije objaviće se nagrade „Aleksandar Petković Petko“ i „Slobodan Novaković“, kao i specijalno priznanje FIPRESCI Srbija.