Berlinski filmski festival, koji se održava od 9. do 19. februara, otvoriće premijera filma „Đango“ o čuvenom džez muzičaru, romskog porekla, Đangu Rajnhartu, najavili su danas organizatori.

Francuski film, fokusiran na progon Rajnhartove porodice od strane nacista, rediteljski je debi Etjena Komara, scenariste i producenta koji stoji iza ostvarenja „O bogovima i ljudima“ i „Moj kralj“, a bio je koproducent nagrađivanog filma o radiklanom islamu „Timbuktu“.

„Đango“ će biti u konkurenciji za Zlatnog medveda Berlinala, prvog velikog evropskog filmskog festivala u ovoj godini, prenosi AFP.

Povezana vest:  Pogledajte prvi trejler za film "Medved Jogi"

Rajnhart, virtuoz na gitari i kompozitor, koji je osvojio svet svojim delikatnim melodijama, pripadao je romskoj manjini Sinti i bio je prinuđen da tokom Drugog svetskog rata napusti okupirani Pariz.

„Đango Rajnhart je bio jedan od najbriljantnijih pionira evropskog džeza i džipsi svinga. ‘Đango’ prikazuje jedno poglavlje njegovog bogatog života i predstavlja dirljivu priču o preživljavanju“, rekao je direktor Berlinala Diter Koslik.
„Konstantna opasnost, borba i zločini počinjeni protiv njegove porodice nisu mogli da ga spreče da svira“, dodao je Koslik.

Povezana vest:  Jesen u znak novog animiranog hita Dizni studija - "Čudesni svet“

Pored „Đanga“, na programu ovogodišnjeg Berlinala naći će se i triler „Večera“ (The Dinner) Orena Muvermena sa Ričardom Girom, Laurom Lini i Stivom Kuganom, zasnovan na romanu Hermana Koha.

Britanska rediteljka Seli Poter predstaviće svoje ostvarenje „Zabava“ (The Party) sa Patrišom Klarkson i Brunom Gancom u glavnim ulogama.

Rumunski autor Kalin Peter Necer, koji je osvojio Zlatnog medveda 2013. godine za film „Pozocija deteta“, vraća se u Berlin sa ostvarenjem „Ana, ljubavi moja“ (Ana, mon amour).

Povezana vest:  Met Dejmon: Glumac je bolji što ljudi manje znaju o njemu

Kultni finski reditelj Aki Kaurismaki prikazaće svoj nanoviji film „Druga strana nade“ (The Other Side of Hope), a premijeru će imati i dokumnetarac Andreasa Vajela o nemačkom skulptoru Jozafu Bojsu.