Glavni gost jubilarnog 10. Medjunarodnog filmskog i muzičkog festivala – Kustendorf, koji će se održati u Drvengradu od 14. do 19. januara, biće dobitnik Zlatnog lava na filmskom festivalu u Veneciji, reditelj Lav Dijaz.

Dijaz će na Mokroj Gori predstaviti pobednički film „Žena koja je otišla“, najavio je Kusturica na konfenrenciji za novinare u Ministarstvu kulture koje je za taj festival izdvojilo 25 miliona dinara.

-Po svemu značajan, Dijaz, poznat je po tome što mu glavna linija svetskog filma ne odgovara, što su konkvistadori … promenili percepciju vremena, a on voli da pravi filmove koji teku bez prekida od četiri do devet sati – rekao je Kusturica i dodao da će iz tog razloga pobednički film koji traje 3.40 biti prikazan nešto pre početka Festivala kako bi sve bilo na vreme.

Kusturica je dodao da će biti prikazna i 40. minutna retrospektiva svega uradjenog na Festivalu.

Prema njegovim rečima, pomoć koju Kustenforf dobija od Ministarstva od početka, namenjena je dolasku studenata iz svih delova sveta „a koji bivaju šokirani i iznenadjeni da ih neko iz Srbije zove da stignu iz takvih daljina“.

-Takmičarski program ima 25 filmova, a za festivalske nagrade takmičiće se filmovi mladih režisera iz Danske, Izraela, Irana, Libana, Moldavije, Nepala, Portugala, Rusije, Singapura, Čilea, Švajcarske, Filipina… – rekao je Kusturica.

Prema njeogvim rečima, Festival je imao ideju da nadraste društvo spektakla, a to je moguće zahvaljući individulanoj hrabrosti, izgubljenoj u glavnoj struji svetskog filma, a koju je imao Fest 70-ih i njegov program „Hrabri novi svet“.

Povezana vest:  "PARANORMALNA AKTIVNOST 2" oduševila inostranu publiku!

Kusturca je naveo da se sa Festivala, na koji je samo ove godine stiglo oko 500 radaova, u ozbiljnu filmsku orbitu za ovih devet godina vinulo oko pet reditelja koji polako postaju poznati.

U žiriju „Kustendorfa“ biće najpopularnija kineska spisateljica Glin Jen, po čijem delu je snimljen film „Cveće rata“, advokat u industriji zabave Kristijan Valsamidis i režiser Nikola Ležaić. On je naveo da je ponosan na to što festival nema crveni tepih – osnovnu karakteristku savremenosti, koja je mnogima prva na umu, a ne kvalitet, kao i to što nema reklame.

Takodje, dodao je i da je važno što u Drvengradu mladi autori mogu da razgovaraju sa ostvarenim filmskim stvaraocima, a ne kao što se nekada na početku karijere mnogima ali i njemu dešavalo da im „srce stane“ samo zato što se na pet metara približili Milošu Formanu.

Retrospektiva velikana biće posvećena Gordanu Mihiću.

U okviru „Savremenih tedencija“ biće prikazani filmovi „Žena koja je otišla“, „U krevetu sa Viktorijom“ koji će predstaviti glumica Viržin Efira, zatim „Cveće zla“ finskog reditelja Anti Jokinena nagradjenog na Šangajskom filmskom festivalu, „De Lan“ Djie Liua – pobednika u Šangaju i „Duša na struni“ Džanga Janga.

Kusturica je najavio i projekciju svog najnovijeg filma „Na mlečnom putu“, ali i Dijazov devetočasovni film.

-Na Mećavnik se ide kao što se ide u neku skrivenu kafanu u kojoj se svi dobro osećaju. Sve je gradjeno od drveta i eterične smole mirišu uvek. To je utopija pretvorena u realnost i u nju privlačimo najbolje svetske autore – rekao je on.

Ministar kulture Vladn Vukosavljević ocenio je da je „Kustendorf“ ostvario značajne rezultate u osnovnoj misiji – podsticanju i ohrabrivanju mladih reditelja da u susretu sa velikanima filmske umetnosti pronadju inspiraciju i ohrabrenje.

-Ako pogledamo spisak gostiju Kustendorfa, vidimo vrstu enciklopedije savremenog filmskog stvaralaštva, vrhunske kreatore autorskog filma, ljude koji su išli protiv matice, industrije zabave i spektakla, koji su ostvarili rezultate i bili kontrateža glavnoj struji koja je film vukla u trivijalnom, komercijalnom, umetnički i kulturološki beznačajnom pravcu – dodao je ministar.

Vukosavljević je rekao da bi Ministarstvo trebalo za Kustendorf da izdvaja i više od 25 miliona dinara, jer je to „umetnički dogadjaj“ svake sezone koji Srbiju uspešno pozicionira kao „kulturološki u umetnički centar ovog dela sveta“.

Povezana vest:  Robert Pattinson dizajnira verenički prsten za Kristen Stewart!

Prema njegovim rečima, planine su nekad bile masto hajdučije – borbe za slobodu a danas je Kustendorf upravo savremeni vid borbe za filmsku slobodu.

Takodje, Vukosavljević je ocenio kao veoma neuobičajeno to što Kustendorf nema reklame. Kako se danas obeležava Dan Republike Srpske Kusturica je upitan da li očekuje napade jer će prisustovati proslavi.

-Govoriće sto posto sve najgore o meni. Toliko sam navikao na to, da kada ne bi izgovorili paket besmislica i gluposti, bio bih veoma zbunjen. Tako da očekujem sve najgore, a tek kada čuju govor biće ‘oduševljeni’ – rekao je Kusturica.

Na pitanje da li bi mogao da se kandiduje za predsednika Srbije Kusturica je rekao da sebe ne vidi u politici jer danas, „baviti se politikom na Balkanu izgleda kao kada biste stali na odron i znali sigurno da će vas odneti“.

-Oni koji pomisle da bih ja to mogao, ne shvataju do koje je mere do komplikovano, do koje mere to ne podrazumeva znanje, temperament i do koje mere je to u savremenim uslovima uglavljeno u kapital i sve ono što on predstavlja i šta bi taj političar trebalo da predstavi, ne samo rečju – kazao je on.

Povezana vest:  Danijel Krejg i Džudi Denč omiljeni glumci Britanaca

Kustica je rekao i da se divi ministru Vukosavljeviću da se uopšte bavi politikom i dodao da on to radi iz obrazovanja i potrebe da se učini nešto dobro.

Prema njegovim rečima, „došli smo u vreme kada više ideje, pamet na tom nivou predsednika i premijera ne predstavljaju samo ono što oni osećaju i misle nego ono ispred čega stoje“.

Upitan da li ima poruku povodom Dana Republike Srpske, ;Vukosavljević je čestitao svim gradjanima RS praznik uz želju da budu uspešni na svim poljima, naročito na polju kulture.

-Imamo pravo na umereni optimizam da je istorija ponekad nekog nešto i naučila. U svakom slučaju, istorijske zakonomernosti su poznate, istorija je učiteljica i ko iz nje više i bolje nauči, biće bolji kandidat da preživi i da se bolje snadje – rekao je Vukosavljević.