Medjunarodni filmski festival – Berlinale počeo je danas u glavnom gradu Nemačke sa političkom konotacijom jer su na otvaranju glumci pomenuli američkog predsednika Donalda Trampa.

Američka glumica Megi Džilenhol izjavila je da u SAD ima mnogo gradjana koji su spremni da pruže otpor novom predsedniku, dok je meksički glumac Dijego Luna rekao da je protiv izgradnje zida na američko-meksičkoj granici.

Povezana vest:  Nova uloga Hjua Granta posle dvogodišnje pauze

-Hoću da razmotrim načine rušenja zidova i znam da ima stručnjaka o tome u Berlinu – rekao je Luna aludirajući na rušenje Berlinskog zida.

Festival je otvorio francuski film „Django“ o džez gitaristi Djangu Rejnhartu reditelja Etijena Komara (Etienne Comar), muzičaru koji je 1943. bežao od nacista. Ukupno 18 filmova se takmiči za Zlatnog medveda koji će biti uručen 18. februara, poslednje dana festivala na kojem će biti prikazano 400 filmova iz 70 zemalja.

Povezana vest:  Film “Biser Bojane” od danas u Crnoj Gori, tokom marta u Austriji i Nemačkoj

Žirijem predsedava holandski reditelj Pol Verhoven poznat po filmovima „Robokap“ i „Niske strasti“.

Na festivalu će biti prikazan i flm „Rekvijem za gospodju J.“, u režiji i prema scenariju Bojana Vuletića, s Mirjanom Karanović u glavnoj ulozi. Ostvarenje će biti prikazano u okviru zvanične sekcije „Panorama Specijal“.

Ove godine festival, osnovan neposredno posle Drugog svetskog rata, ponovo pruža veliko mesto evropskom autorskom filmu s poljskom rediteljkom Agnješkom Holand, Nemcem Folkerom Šlendorfom, Fincem Akijem Kaurismakijem ili Rumunom Kalinom Peterom Necerom, dobitnikom Zlatnog medveda 2013. za film „Pozicija deteta“.

Povezana vest:  Rej Liota u akcionom trileru