MovieTapeDrugi festival Merlinka od 6. do 10. februara u DOB-u

 

Drugi Međunarodni festival kvir (queer) filma „Merlinka“ biće održan od 6. do 10. februara u Domu omladine Beograda (DOB). Na festivalu će biti prikazano pedesetak kratkih i dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova, a manifestacija će početi tribinom o odnosu religije i homoseksualnosti, saopštili su organizatori iz Gej lejzbejskog info centra.

Na tribini će, kako su naveli organizatori, biti reči o odnosu crkava prema homoseksualnosti, kao i o filmovima koji se bave tom temom, a naročito unutrašnjom borbom religioznih ljudi sa svojom homoseksualnošću.

Povezana vest:  Planet 51 na srpskom

Filmski program počeće američkim dokumentarcem „Karmenino mesto“ koji prikazuje život u skloništu za transrodne ljude u Kvinsu u Njujorku, a iste večeri biće prikazan i američki dokumentarni film „Biće volja tvoja“ koji prati transeksualca Saru Hervig u vođenju Prezbiterijanske crkve.

Među filmovima iz dokumentarnog programa je i švajcarski dokumentarac „Porodične stvari“, tragikomičan portret porodice u kojoj je otac gej bonvivan, poznat po raskošnim modnim revijama i poročnom životu, a sin vlasnik bara u kojem se sastaju čudaci i ljubitelji opscenog.

Publika festivala „Merlinka“ biće u prilici da pogleda i novozelandski film „Ne pretpostavljaj ništa“ usredsređen na umetnost i performanse pet „alternativnih“ umetnika iz raznih zemalja koji se bave rodnom tematikom.

Povezana vest:  „Avr“ Akija Kaurismakija u bioskopima od 19. aprila

Biće prikazan i australijski dokumentarac „Sestre“ o pokretu „Sestara beskrajne indulgencije“ koji podržava gej, lezbejske i transrodne organizacije i projekte za borbu protiv AIDS-a. Festival će biti zatvoren projekcijom američkog dokumentarca „William S. Burroughs: A Man Within“, koji istražuje život legendarnog bit pesnika i američke ikone Vilijama Berouza.

U programu igranih filmova biće prikazan „Veliki gej mjuzikl“ Kaspera Andreasa i Freda M. Karuza, zatim film „Adam i Stiv kakvim ih je Bog stvorio“, kao i „Samac“ Toma Forda, u kojem igraju Kolin Fert I Džulijan Mur.

Povezana vest:  Film "Anonimus" stigao u bioskope!

Radnja tog filma smeštena je u 1962. godinu, u vreme vrhunca kubanske krize. To je priča o 52-godišnjem britanskom profesoru koji se bori da pronađe smisao života nakon smrti svog dugogodišnjeg partnera Džima. Najavljena je i projekcija hrvatskog igranog gilma „Romeo i Hulio“ Ivana Perića, parodija na priču o Romeu i Juliji, snimana na raznim lokacijama u Splitu, kao i američkih filmova „Otvoreno“ i „Blumington“ i španske komedije „Izaberi“.