Jedna od prvih latino filmskih i pozorišnih glumica Mirijam Kolon, koja je igrala s Marlonom Brandom i Al Paćinom, preminula je u Njujorku.

Muž pionirke latino glume, Fred Vale, rekao je Asošiejted presu da je glumica preminula u osamdesetoj godini od komplikacija nakon infekcije disajnih puteva.

Kolonova je rođena u Portoriku i nakon prvih glumačkih koraka u toj zemlji, 1950. godine se preselila u Njujork kako bi pohađala školu glume. Nedugo zatim je otišla je u Los Anđeles gde je dobijala male uloge u serijama i flmovima, poput rola u filmovima „Jednooki Džek“ s Marlonom Brandom i „The Outsider“ sa Tonijem Kertisom.

Povezana vest:  Penelopi Cruz se dopala italijanska hrana restorana Cinecitta’ iz Beograda

U Njujorku je 1967. godine osnovala Putujući teatar Portorika u kome je pomagala razvoj mladih latino glumaca i scenarista i priređivala predstave koje su kasnije izvođene na katedrama za latinsku kulturu širom SAD.

Tokom karijere igrala je u više od 90 filmova i u 250 epizoda televizijskih serija poput „Zakon i red“, „Bonanca“ i „Bronko“. Ipak, najpoznatija je bila po ulozi majke Tonija Montane, koga je u kultnom filmu Brajana de Palme „Lice sa ožiljkom“ igrao Al Paćino.

Povezana vest:  Snimanje Boksera 2 neizvesno

Zapaženu rolu ostvarila je i 2013. u filmu „Bless me, Ultima“, što je, prema rečima Freda Valea, bila i njena najbolja uloga. Američki predsednik Barak Obama je 2015.godine odlikovao Mirijam Kolon Nacionalnom medaljom za umetnost za njen doprinos filmu i pozorištu.