goran-markovicGoran Marković: Opstrukcije koče zakon o kinematografiji

 

Reditelj i savetnik ministra za kulturu Srbije Goran Marković izjavio je da je „nastao vrlo dramatičan trenutak“ u vezi sa Nacrtom zakona o kinematografiji, koji zbog opstrukcija kasni sa ulaskom u skupštinsku proceduru.

-Nacrt je završen, napravljene su sve moguće javne diskusije i konsultacije i sve moguće korekcije – istakao je Marković.

Marković je dodao da je „taj zakon, koji liči na zakone iz zemalja u okruženju, možda, čak na francuski, a najviše na mađarski, pa i hrvatski i bugarski, dakle na zakone u zemljama u kojima vlada dobra klima za stvaranje filma, sada pred ulaskom u Skupštinu“.

-Međutim, postoji jako mnogo opstrukcija, postoji mnogo političkih i ne znam kakvih sve snaga koje pokušavaju, iz meni stvarno neobjašnjivih razloga, da stopiraju izlazak tog zakona – ukazao je on. Izrazivši nadu da je to „nešto što je prolazno ili ne tako suštinsko“, podsetio je da su članovi radne grupe „išli po raznim ministarstvima“ i objašnjavali nacrt.

-Bili smo s predsednikom vlade (Mirkom Cvetkovićem) koji nas je saslušao vrlo pažljivo. Od svih ljudi smo dobijali saglasnost da je takav zakon potreban, pogotovo što će to biti uvod u mnoge druge zakone, kao što su oni o pozorištu i izdavaštvu, koji su vrlo bitni – rekao je Marković.

Povezana vest:  DEJVID RASEL, VIZUELNI UMETNIK KOJI STOJI IZA OSTVARENJA KAO ŠTO SU PIRATI SA KARIBA I MULEN RUŽ, USKORO U BEOGRADU

Najavljujući da će zakon o kinematografiji „probiti led“, primetio je da se „taj led izgleda vrlo teško probija“.

-Mislim da je ovo trenutak kada moramo da se suočimo sa tim. Ili ćemo izgurati ovaj zakon ili ćemo prosto odustati od svega – rekao je Marković, dodavši da, pre svega, misli na one koji su radili na nacrtu, kolege Gorana Paskaljevića i Predraga Mikija Manojlovića koji su bili u radnoj grupi sa stručnjacima iz Ministarstva kulture i pravnicima. Marković je kazao da su „proveli više od pola godine radeći to, sastančeći, lupajući glavu kako da se usklade stvari“.

-Ako to sada padne u vodu, više ne vidim čak ni razlog da se uopšte bavim tim poslom savetnika ministra kulture za kinematografiju – izjavio je Marković.

Na pitanje o roku za ulazak budućeg zakona u skupštinsku proceduru, odgvorio je da su rokovi već istekli.

-Taj zakon je trebalo da uđe, po svemu što je urađeno, u prolećnu proceduru u Skupštini – rekao je on i napomenuo da se zapravo još od 2003. radi na zakonu o kinematografiji, ali se „godinama stvar prolongira, jer to neko stalno koči“.

Povezana vest:  Domaći film "Reži" premijerno na 47. Festu u Kombank dvorani 27.februara

-Mislim da ako ni sada, odmah na početku jesenjeg zasedanja Skupštine ne uđe u proceduru, onda mi nemamo više razloga uopšte da se trudimo, jer je očigledno da ova država taj zakon neće – ukazao je Marković.

Na pitanje o stanju naše bioskopske mreže, odgovorio je da je „ne samo kao savetnik ministra za kulturu, nego kao čovek koji se bavi filmom, užasnut zbog nestanka bioskopa“.

-Tome su kumovali mnogi. Na primer, beogradski bioskopi, kojih je bilo tridesetak, nestali su. U jednom trenutku su prodati nekom čoveku koji je posle to preprodavao, uglavnom – zatvoreni su. Jedan jedni koji je radio, zahvaljujući grupi entuzijasta – ‘Balkan’, i taj je sad opet zatvoren“, kazao je Marković. Prema njegovom mišljenju, ako izuzmemo multiplekse koji su produžena ruka holivudske blokbaster proizvodnje i nemaju mnogo veze sa autorskim filmom ili sa evropskim filmom, onda nemamo mesto gde te filmove možemo da prikažemo.

Marković je primetio da se „dešava jedna vrlo čudna stvar – sa digitalnom tehnologijom sada skoro svako može da napravi film, ali ne može niko da ga prikaže i tu je problem“.

Povezana vest:  Festival južnokorejskog filma u Čačku

-Nije više problem napraviti fim. Nekada je bio problem skupiti užasne pare, politički se dodvoriti ili napraviti kompromis… pa napraviti film. Onda je to bilo važno. Sada može svako da napravi film, čak i sa jednim fotoaparatom, ali ni jedan od multipleksa nikada neće prikazati jedan takav film – rekao je on. Marković je ocenio da je „rešenje u onome što donosi novi zakon o kinematogafiji, a to je državno pomaganje bioskopima koji prikazuju domaći i evropski film“ i naveo niz beneficija i materijalnih stimulansa za one bioskope koji će se baviti time.

-Ne vidim drugi način, kako ćete nego da plaćate nekome da prikazuje domaći ili evropski film. To je način da on preživi, da ne bude pojeden od multipleksa – rekao je on. Poznati reditelj je napomenuo da „nema ništa protiv multipleksa“ i da neki put i sam ide da gleda holivudske filmove.

-Volim Holivud, ali vrlo je bitno da postoji i alternativa. U svakoj civilizovanoj zemlji, evropskoj, postoje bioskopi koji prikazuju drugačije filmove. Mislim da smo zaslužili, zbog naše kinematogafije, zbog naše filmske istorije, da imamo ljudske bioskope u kojima se prikazuju i oni drugi filmovi – zaključio je Marković.