spanija_docek_fudbaleraŠpanci slavili titulu, zaboravljajući na krizu i probleme

 

Više stotina hiljada navijača dočekalo je sinoć na centralnim ulicama Madrida nove svetske prvake, fudbalere Španije koji su u otvorenom autobusu prošetali „Zlatnu boginju“.

Selektora Visentea del Boske, članove stručnog štaba i fudbalere primili su španski kralj Huan Karlos i premijer Hose Luis Sapatero, a proslava je trajala do ranih jutarnjih sati.

Pored Madrida, u kojem su navijači uvek slavili uspehe Španije, navijači su uspeh proslavljali neočivano i u Kataloniji i Baskiji, regionima koji već decenijama žele da ojačaju svoju autonomiju i često imaju neslaganja sa prestonicom.

-Osvojili su Svetsko prvenstvo, a ovaj trofej pripada svim Špancima – kazao je premijer Sapatero.

Jedan od junaka pobede nad Holandijom u finalu, golman Iker Kasiljas, ocenio je da je trijumfom na Mundijalu Španija pokazala da je trenutno najkvalitetnija ekipa na svetu.

Povezana vest:  Benites: Nikad nisam razmišljao o Baloteliju

Reprezentativci su imali i „podršku“ iz vazduha, pošto je jedan avion španske vojske nadletao centar Madrida i ispuštio nacionalne boje – crvenu i žutu.

-Ovo je veoma važno za Špance. To je pravi način da pokažemo jedinstvo. Nema Galicije na jednoj, a Katalonije na drugoj strani – rekao je 48-godišnji prodavac automobila iz Madrida Roberto Lopes.

Činovnki Huan Mateos (35) kazao je da će trijumf na Mundijalu delovati „kao anestezija na građane Španije koji žele bar na trenutak da zaborave na ekonomske i druge probleme“.

-Zaboravili smmo na ekonomsku krizu i na neke domaće problem – izjavio je 42-godišnji fotograf iz Madrida Havijer Sančes.

Proslavu na drugom kraju zemlje, u Barseloni obeležio je neočekivan prizor u kojem su se, jedne pored drugih, vijorile zastave Katalonije i Španije.

-Veoma je čudan osećaj, ali sada se ovo toleriše. Da nije fudbala, zbog ovakvih stvari ovde bi vas gađali kamenjem – rekao je 31-godišnji Saraj Losano, taksista iz Barselone, jedan od 75.000 navijača koji su na ulicama tog grada proslavili osvajanje titule svetskog šampiona.

Povezana vest:  Omladinci Srbije startovali pobedom

U prestonici pokrajine Baskija, Bilbaou, na ulice je izašlo oko 2.000 navijača sa zastavama Španije, što je prava retkost u tom gradu.

-Mislim da bi ovakve proslave u Baskiji trebalo da budu normalna stvar i da će popraviti odnos prema centralnoj vlasti – rekao je 48-godišnji Alehandro Munjos.

S njim se, međutim, nije složio sugrađanin Aitor Elekspuru (29).

-Mnogi su navijali da Španija pobedi kako bi mogli da mašu zastavama ispred nosa nama koji se ne osećamo Špancima. Želeli su pobedu Španije, ali ne iz fudbalskih razloga – zaključio je Elekspuru.

Đoan Foget iz Barselone, novinar uglednog lista „Pais“, odnos Katalonaca prema nacionalnom timu Španije opisao je kao „šizofren“, ali „postoji entuzijazam u navijanju zbog dobrih igara i rezultata“.

Povezana vest:  SP JUŽNA AFRIKA, FIFA: Nema govora o tehnologiji, Dunga se slaže

Fudbalski klub Barselona, aktuelni prvak Španije, imao je čak sedmoricu igrača u startnoj postavi u finalnoj utakmici protiv Holandije. I gol vredan trofeja svetskog šampiona dao je upravo igrač Barselone Andres Inijesta.

Neki od navijača iz Madrida smatraju i da bi trijumf u Južnoj Africi mogao konačno da znači da je „Španija završila neke poslove“.

-Nadam se da će, uz Božiju pomoć, sada svi da vide da biti Španac, ne znači biti fašista, što su mnogi smatrali u prošlosti – zaključila je 51-godišnja radnica obezbeđenja iz Madrida Soledad Gonsales.

Pobedom u finalu Mundijala nad Holandijom, reprezentacija Španije postala je tek treća ekipa u istoriji fudbala koja je „objedinila“ titule šampiona sveta i Evrope.