Manuel Neuer_Germany_lopta_iza_crteSP JUŽNA AFRIKA
FIFA: Nema govora o tehnologiji, Dunga se slaže
Ni sat vremena posle završetka utakmice između Nemačke i Argentine (4-1) u Blumfontejnu, Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) oglasila se povodom nepriznatog gola Franka Lamparda.
-Kada je reč o tehnološkim aspekatima u sumnjivim slučajevima kod gol-linije FIFA i dalje zadržava stav koji smo zauzeli u martu ove godine – saopštenje je koje stoji na službenim internet stranama FIFA-e, a koje su u krovnom telu svetskog fudbala objavili kako bi preventivno delovali u traženju objašnjenja od svojih vodećih ljudi.
U martu je naime Odbor međunarodnog fudbalskog udruženja (IFAB), inače FIFA-ino telo koje brine o pravilima n igre, otklonio mogućnost uvođenja videotehnologije ili lopte s čipom, tehnoloških pomagala koja bi rešila problem sumnjivih situacija s loptom oko gol-linije.
Tada je odlučeno da će FIFA preko svojih kontinentalnih podružnica, poput UEFA-e, nastaviti da pojačava praksu uključivanja dodatnih dvaju sudija iza golova, te da će se ta praksa uvesti već od iduće sezone i u Lige šampiona i kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2012. godine.
Stav FIFA-e iz samo njemu znanog razloga podržao je i brazilski selektor Karlos Dunga kazavši:
-Pustimo li elektroniku u fudbal, onda više nećemo imati o čemu da pričamo pa onda ni vi, novinari, nećete imati o čemu da pišete. Ne bude li u fudbalu polemiziranja, onda neće biti nas. Ni vas, ni mene. Svi ćemo onda lepo sediti kod kuće – rekao je Dunga okupljenim novinarima izazvavši njihov spontani smeh.
Nije, međutim, objasnio zašto zbog tehnoloških videopomagala ne propadaju hokej na ledu ili tenis.
Frank Lampard pogodio je unutrašnjost nemačkog gola u 38. minutu utakmice osmine finala Svetskog prvenstva. Drugi pomoćni sudija, inače Urugvajac, nije primetio da je lopta, udarivši prvi put od stative u tlo, prešla gol-liniju, pa onda glavni sudija Jorge Larrionda nije mogao ni da ga prizna. U tom je trenutku Nemačka vodila 2-1.
Povezana vest:  SP 2014, Brazilski ministar zabrinut zbog kašnjenja radova