sebastijan_vetel_monte_karlo_portret_2010

Sebastijan Fetel prilično lako trijumfovao na VN Evrope

 

 

Na odličan način se Sebastijan Fetel vratio u borbu za titulu. Nemac je vođstvom od prvog do poslednjeg kruga na Velikoj nagradi Evrope u Valensiji došao do sedme pobede u karijeri i popeo se na treće mesto u šampionatu iza Luisa Hamiltona i Džensona Batona.

Fetel je na startu uspeo da odbrani prvo mesto na koje je agresivno krenuo Luis Hamilton, pre toga prestigavši klupskog kolegu Nemca, Marka Vebera. Izdržao je mladi Nemac prvi, ispostaviće se i poslednji napad Britanca, pri čemu je došlo i do kontakta između njih dvojice, ali bez posledica, da bi posle toga odvezao mirnu i sigurnu trku došavši lako do trijumfa.

– Vrlo sam zadovoljan onim što se dogodilo. Pobedili smo na stazi koja nama ne odgovara previše. Uspeli smo kao tim, a najvažnija stvar je da je Mark dobro posle udesa – nije zaboravio Fetel ni kolegu u trenutcima slavlja.

Koliko je Nemac imao sreće prilikom kontakta sa Hamiltonom, toliko je loše prošao njegov klupski kolega Mark Veber. Australijanac je na startu izgubio drugo mesto od Hamiltona, a ubrzo je pao i na devetu poziciju. Kao da to nije bilo dovoljno loše, Veber je pokušao da prestigne Heikia Kovalainena u Lotusu, ali je tom prilikom Finac, čini se, kasno zakočio i Australijanac je prednjim levim točkom zakačio njegov bolid.

Scena je bila, koliko spektakularna toliko i zastrašujuća. Bolid se, sa sve Veberom u njemu, okrenuo u vazduhu prizemljivši se na krov, otklizavši van staze da bi se u jednom trenutku vratio na točkove i udario u zid od guma. Ipak, Veber je sam izašao iz uništenog bolida, na svu sreću nepovrđen, a sigurnosno vozilo je izašlo na stazu i ispostaviće se dosta toga preokrenulo u trci.

Mada u Valensiji nije uspela da postigne treći dvostruki trijumf, ekipa Meklarena može biti zadovoljna drugim i trećim mestom Luisa Hamiltona i Džensona Batona na Iberijskom poluostrvu.

Povezana vest:  Luis Hamilton: Nikol, vrati mi se!

Šampion iz 2008. odlično je krenuo i pokušao, mada bezuspešno da ugrozi vodećeg Fetela, uspevši pritom i da se od odbrani od Fernanada Alonsa. Posle izlaska sigurnosnog vozila i opšte gužve oko zamene guma, Hamilton je ubrzo kažnjen sa prolaskom kroz boks zato što je prestigao sigurnosno vozilo kako bi mogao da ode na zamenu guma, što mu je dalo prednost u odnosu na ostale vozače.

Međutim, Ostrvljanin je iskoristio činjenicu da se posle povratka sigurnosnog vozila na trećem mestu našao Kamui Kobajaši iz Zaubera usporavajući sve iza sebe, što je Britancu omogućilo da stvori dovoljnu prednost kako bi se i posle kazne vratio na poziciju broj dva.

– Sjajno je voditi u šampionatu. Dženson i ja smo vredno radili, a rezultat je nagrada za uložene napore. Zaslužili smo ovaj rezultat – zadovoljan je Hamilton.

Dženson Baton odlično se snašao posle sigurnosnog vozila, s obzirom da je startovao sa sedme pozicije. Ispostavilo se da je aktuelni šampion bio upravu kada je insistirao da će mnogo toga biti rešeno u boksu. Njemu je to pomoglo da osvoji treće mesto, iako je skoro dve trećine trke proveo iza Kamuia Kobajašija iz Zaubera.

– Definitivno mi je izlazak sigurnosnog vozila pomogao da dođem sa sedmog na treće mesto. Tim je imao dobar dan. Dugo sam bio iza Kamuia, jer ovo nije trka na koj se može preticati – objasnio je muke sa Japancem Baton

Sigurno da je najprijatnije iznenađenje na ulicama Valensije napravila ekipa Zaubera. Beli bolidi, toliko osporavani tokom sezone, najzad su pokazali koliko mogu, a junak je Kamui Kobajaši. Neverovatni Japanac iskoristio je haos na stazi posle odlazaka u boks i skoro 40 krugova je imao Batona u repu, ali je iskoristio ulice Valensije koje onemogućavaju preticanje, pa je aktuelni šampion došao u situaciju da čeka njegov jedini odlazak u boks da bi osvojio treće mesto.

Povezana vest:  Mozli optužuje Vebera za incident

Kamui još veće iznenađenje napravio po izlasku iz boksa, kada je sa devete pozicije prvo prestigao Alonsa, da bi žrtva u poslednjoj krivini pred cilj postao i Buemi. Uspeh Zaubera uveličao je i Pedro de la Rosa, osvojivši 10. mestom bod pred domaćom publikom.

Odličan rezultat, najbolji u sezoni, napravio je i Rubens Barikelo u Vilijamsu četvrtim mestom, dok se peta i šesta pozicija Roberta Kubice u Renou i Adrijana Zutila u Fors Indiji smatraju za očekivane. Bljesnuo je i Sebastijan Buemi u filijali Red Bula, Toro Rosu, osvajanjem osmog mesta.

Valensiju će što pre želeti da zaborave Ferari i Mercedes GP. Skuderija je zahvaljujući devetom mestu Fernanda Alonsa došla do dva boda, ali samo toliko. Španac i njegov kolega Felipe Masa na 14. poziciji platili su ceh gužvi nastaloj kada su svi brže-bolje požurili u boks na zamenu guma posle izlaska sigurnosnog vozila. Do tog trenutka bili su na pozicijama tri i četiri.

Ekipa iz Maranela je bar osvojila neki bod, dok je Mercedes totalno podbacio. Niko Rozberg bio je 12., a Miahel Šumaher 16. Kompletan vikend bio je klasičan horo film za Srebrne strele. Šumaher je čak tri puta odlazio u bok, pa se stiče utisak da je trku koristio za testiranje guma. Ovo je i prva trka u sezoni u kojoj Mercedes nije uspeo da dođe bar do jednog boda.

 

Rezultati Velike nagrade Evrope

 

Plasman: 1. Sebastijan Fetel (Nemačka, Red Bul) 1:40:29,571 časova, 2. Luis Hamilton (V. Britanija, Meklaren) + 5,042, 3. Dženson Baton (V. Britanija, Meklaren) + 7,658, 4. Rubens Barikelo (Brazil, Vilijams) + 20,627, 5. Robert Kubica (Poljska, Reno) + 22,122, 6. Adrijan Zutil (Nemačka, Fors Indija) + 25,168, 7. Kamui Kobajaši (Japan, Zauber) + 30,965, 8. Sebastijan Buemi (Švajcarska, Toro Roso) + 31,299, 9. Fernando Alonso (Španija, Ferari) + 32,809, 10. Pedro de la Rosa (Španija, Zauber) + 42,414, 11. Vitalij Petrov (Rusija, Reno) + 43,287, 12. Niko Rozberg (Nemačka, Mercedes GP) + 44,382, 13. Vitantonio LJuci (Italija, Fors Indija) + 45,890, 14. Felipe Masa (Brazil, Ferari) + 46,621, 15. Haime Alguersuari (Španija, Toro Roso) + 48,239, 16. Mihael Šumaher (Nemačka, Mercedes GP) + 48,826, 17. Lukas di Grasi (Brazil, Virdžin) + 1 krug, 18. Karun Čandok (Indija, HRT) + 2kruga, 19. Timo Glok (Nemačka, Virdžin) + 2 kruga, 20. Bruno Sena (Brazil, HRT) + 2 kruga, 21. Jarno Truli (Italija, Lotus) + 4 kruga.

Povezana vest:  Hamilton i Baton odali počast poginulom Veldonu

Odustali: Niko Hulkenberg (Nemačka, Vilijams) u 50 krugu, Heiki Kovalainen (Finska, Lotus) u 9 krugu, Mark Veber (Australija, Red Bul) u 9 krugu.

Najbrži krug: Dženson Baton – 1:38,766.

 

 

ŠAMPIONAT VOZAČA

 

1. Luis Hamilton (V. Britanija, Meklaren)      127

2. Dženson Baton (V. Britanija, Meklaren)    121

3. Sebastijan Fetel (Nemačka, Red Bul)         105

4. Mark Veber (Australija, Red Bul)  103

5. Fernando Alonso (Španija, Ferari)  96

6. Robert Kubica (Poljska, Reno)       83

7. Niko Rozberg (Nemačka, Mercedes GP)   74

8. Felipe Masa (Brazil, Ferari) 67

9. Mihael Šumaher (Nemačka, Mercedes GP)            34

10. Adrijan Zutil (Nemačka, Fors Indija)       31

11. Rubens Barikelo (Brazil, Vilijams)           19

12. Vitantonio Ljuci (Italija, Fors Indija)       12

13. Sebastijan Buemi (Švajcarska, Toro Roso)           9

14. Kamui Kobajaši (Japan, Zauber)   7

15. Vitalij Petrov (Rusija, Reno)         6

16. Haime Alguersuari (Španija, Toro Roso)  3

17. Pedro de la Rosa (Španija, Zauber)          1

18. Niko Hulkenberg (Nemačka, Vilijams)     1

 

ŠAMPIONAT EKIPA

 

1. Meklaren     248

2. Red Bul       218

3. Ferari           163

4. Mercedes GP          108

5. Reno            89

6. Fors Indija   43

7. Vilijams       20

8. Toro Roso   12

9. Zauber         8