Vozač Red Bula Maks Ferstapen rekao je danas da su mu pomešane emocije nakon što je posle konfuzije osvojio drugu uzastopnu titulu u šampionatu Formule 1, ali je dodao da je ekipa imala nestvarnu sezonu.

„Ovo je ludo, veoma pomešane emocije. Osvajanje titule, kakvu godinu smo imali. Neverovatno“, rekao je Ferstapen, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Ferstapen je titulu osvojio pobedom u današnjoj trci za Veliku nagradu Japana, ali nakon što se trka završila nije bilo poznato da li će imati dovoljno bodova za to.

Trka je vožena po kišnim uslovima, a u ranoj fazi je prekinuta i na novi start se čekalo sve do 9.15.

Povezana vest:  Perez imao udes, kvalifikacije bile prekinute

Prema pravilniku trka je morala da se završi za tri sata (10.00), a vozačima bi se dodelio manji broj bodova.

Ipak odlučeno je da se vozačima dodele kompletni bodovi, pa je drugu titulu i zvanično osvojio Verstapen.

Holandski vozač se zahvalio svima u ekipi, kao i Hondi, sa kojom Red Bul saradjuje na razvoju motora.

„Veoma sam zahvalan svima koji su dali doprinos ovom uspehu, ceo tim je radio. Osim toga, rad koji smo imali sa Hondom svake godine sa stalnim napretkom je veoma emotivan, posebno ovde“, dodao je 25-godišnji vozač.

Red Bul je vodeći i u šampionatu konstruktora četiri trke pre kraja. Na prvom mestu austrijski tim ima 619 bodova, dok je Ferari drugi sa 454 boda.

Povezana vest:  Korina Šumaher: Novinari, ostavite našu porodicu na miru

„Vodimo u konstruktorskom šampionatu, pa želimo da se fokusiramo na to, da to obezbedimo“, rekao je Verstapen.

Drugo mesto u Japanu zauzeo je njegov timski kolega Serhio Peres, koji je do te pozicije došao posle kazne od pet sekundi za Šarla Leklera iz Ferarija.

„Dobra trka. Borba je bila veoma teška. Pokušao sam da ga obidjem na kraju, ali i on je želeo da bude ispred, što je u redu. Kazna je bila poštena“, rekao je meksički vozač.

Lekler je završio na trećem mestu, a istakao je da se u nastavku trke mučio na gumama.

Povezana vest:  Alonso favorizuje Red Bul

„Velike čestitke Maksu na njegovoj drugoj tituli. Maksova titula bila je samo pitanje vremena. Očekivali smo da osvoji titulu. Sada ćemo koristiti poslednjih nekoliko trka da postanemo bolji tim“, zaključio je Lekler.

Trka na stazi Suzaka vozila se po prvi put posle 2019. godine, a trkačkom vikendu prisustvovalo je oko 200.000 gledalaca.

Četiri trke pre kraja (u Brazilu se vozi i sprint trka) vodi Ferstapen sa nedostižnih 366 bodova, drugi je Peres sa 253, a treći Lekler sa bodom manje.

Naredna trka vozi se 23. oktobra za Veliku nagradu Sjedinjenih Američkih Država u Ostinu.

Foto: Peter Fox/Getty Images / Red Bull Content Pool