roman_polanski3Polanski bezbedan samo u Francuskoj, Poljskoj i Švajcarskoj

 

Režiser Roman Polanski će se mozda ponovo pojaviti na festivalu u Kanu, ali teško da će skoro ići u Veneciju ili na dodelu Oskara u Los Anđelesu – zbog opasnosti od hapšnja po poternici Interpola.

Iako je Švajcarska odbila da ga deportuje u SAD i oslobodila ga iz kućnog pritvora, 76-godišnjem režiseru preti opasnost zbog međunarodne poternice koja važi u 188 zemalja, a koja je izdata zbog seksualnih odnosa sa maloletnicom 1977.

Povezana vest:  U planu elektronsko glasanje za Oskara

To znači da je Polanski zaista bezbedan od hapšenja u dvema zemljama čiji je državljanin – Francuskoj i Poljskoj – i po svemu sudeći u Švajcarskoj koja je donela neočekivanu odluku da ga oslobodi.

-On je u situaciji u kakvoj je bio i pre godinu dana – izjavio je režiserov francuski advokat.

-Slobodan je da putuje u Švajcarsku, Francusku i Poljsku a te zemlje nema sporazum o ekstradiciji sa SAD.

Povezana vest:  Kina: posle "Skyfall"-a, cenzurisan i "Atlas oblaka"

Ministarstvo pravde Švajcarske u ponedeljak je saopštilo da su nacionalni interesi uzeti u obzir prilikom donošenja odluke o puštanju Polanskog na slobodu.

Režiser je svojevremeno priznao krivicu za nezakonit seksualni odnos, ali je pobegao iz SAD u Francusku pre izricanja presude 1978. godine.

Polanski je 26. septembra 2009. uhapšen po dolasku u Cirih gde je na jednom festivalu trebalo da primi nagradu za životno delo. Početkom decembra je pušten uz kauciju od 4,5 miliona švajcarskih franaka (tri miliona evra) i od tada je bio u kućnom pritvoru u svojoj vili u planinskom mestu Gštatu.

Povezana vest:  Piter Fonda u filmu o Muhamedu Junusu

Roman Polanski, režiser filova kao što su „Nož u vodi“, „Rozmarina beba“, „Bal vampira“, „Kineska četvrt“, dobio je Oskara 2003. godine za film „Pijanista“. Najnovije ostvarenje mu je „Pisac iz senke“.