Svetski bestseler trilogija „Milennium“ na velikom platnu 

MuskarciHollywood priprema svoju verziju tri dela kultnog švedskog trilera „Millenium“ Stiega Larssona 
-Sony Pictures je zainteresovan za kupovinu prava na engleskom jeziku za sve tri knjige iz serijala – rekao je direktor švedske producentske kuće Yellow Bird koja ima pravo za filmove.
Tri toma trilogije – „Muškarci koji mrze žene“, „Devojčica koja se igrala vatrom“ i „Kula od karata“, u Švedskoj su već doživele ekranizaciju, ali Sony ne planira da uradi rimejk, već vlastita dela na engleskom jeziku. Snimanje bi moglo da počne 2011, a prvi film mogao bi biti završen sredinom 2012, rekao je Wallen.
Priča o novinaru Blomkvistu i hakerici Lisbeth Salander prodata je u više od 20 miliona primeraka samo u Evropi i dosad je već zaradila više od 12,5 miliona evra, podatak je koji su izneli švedski mediji.
Stieg Larsson, novinar i pisac, umro je u 50. godini od srčanog udara u novembru 2004, godinu dana pre objavljivanja prvog dela trilogije. „Milenijum“ je preveden na tridesetak jezika. 
Trilogiju je u Srbiji izdala izdavačka kuća Čarobna knjiga. 
Prvi roman iz serije zamišljen je kao svojevrsni homage autorkama detektivskih romana poput Agathe Christie, Sue Grafton, Val McDermid, Elizabeth George i Sare Paretsky čija dela čita i spominje glavni lik, istraživački novinar Mikael Blomkvist. Njemu se pridružuje mlada, asocijalna pankerka i haker fotografskog pamćenja, Lisbeth Salander u priči o serijskim ubicama, nerazrešenom nestanku šesnaestogodišnje devojčice i mračnom svetu novinarstva i krupnog kapitala.
DevojcicakulaŠtampan nakon smrti autora Stiega Larssona 2004. godine, roman je postao posthumni bestseler prodat u više od 5 miliona primeraka, i objavljen u 35 zemalja sveta. Osim što odaje počast konvencijama žanra, Larsson daje i društvenu kritiku savremene Švedske; nasilje nad ženama, nesposobnost i kukavičluk novinara, nemoral velikih korporacija i tragovi nacizma skrivaju se iza politički korektne i socijalno osveštene glazure ove skandinavske zemlje. Sam Larsson dugo je godina bio pod policijskom zaštitom zbog pretnji koje je primao zbog svog angažmana u časopisu Expo koji se bavi dokumentovanjem i razotkrivanjem ekstremno desničarskih i rasističkih organizacija u Švedskoj.
Spominje se da bi višestruko nagrađivani roman mogao da adaptira Steven Zaillian, scenarist koji je dobio Oskara za „Schindlerovu listu“, a pregovori su, navodno, pri kraju. Za ulogu u filmu su, prema glasinama koje stižu iz Holivuda, zainteresovani ko drugi do Brad Pitt i George Clooney. Roman je već ekraniziran u Švedskoj, a filmska verzija „Män som hatar kvinnor“ postala je najgledaniji švedski film u Norveškoj i Danskoj. 

Povezana vest:  27. Festival evropskog filma Palić u novom terminu od 12. do 18. septembra