goran_paskaljevicBFI priredio autorsko veče sa Paskaljevićem

 

U Britanskom filmskom instutu (BFI) u Londonu, gde je u toku retrospektiva filmova Goran Paskaljevića, proslavljeni srpski reditelj imao je svoje autorsko veče, jednoipočasovni razgovor sa direktorom te prestižne institucije Džefom Endrjuom i publikom.

Ministar kulture Srbije Nebojša Bratić rekao je tom prilikom da je Paskaljević jedan od naših najboljih reditelja u čijoj estetici se ogleda prestižna praška škola, kao i da njegovi filmovi pružaju mogućnost za bolje razumevanje Srbije i Balkana.

Povezana vest:  Strahinja Banović – konferencija za medije povodom srpske premijere filma na 50. FEST-u

Tokom razgovora pred kamerama, koji je upotpunjen i insertima iz nekoliko filmova, bilo je reči o Paskaljevićevim studenetskim danima na čuvenoj filmskoj akademiji u Pragu, motivima za određene filmove, momentima u karijeri, odnosu prema društvenim i političkim pitanjima, estetskim i umetničkim vizurama i opredeljenjima.

Deo razgovora u okviru Paskaljevićeve autorske večeri održane 15. jula, u formi emisije emitovaće britanski Bi-Bi-Si (BBC).

Povezana vest:  Sprema se nova trilogija "Terminator"

Takođe je predstavljena monografija na engleskom jeziku „Filmsko stvaralastvo Gorana Paskaljevića“, koja na 140 strana obuhvata pregled njegovih filmova, kao i svojevrsnu zbirku tekstova najuticajnijih savremenih filmskih teoretičara i kritičara o Paskaljeviću i njegovom opusu, a retrospektiva je i predmet medijske pažnje.

U katalogu BFI, u kome su predstavljeni Paskaljevićevi filmovi i dat osvrt na njegov rediteljski rad, navodi se da je samo nekoliko njegovih filmova imalo bioskopski život u Engleskoj.

Direktor BFI Endrju je skrenuo pažnju da je reč o filmovima koji bez obzira na dramatičnost teme nikada nisu patetični ni pesimistični i da „Paskaljević voli život i razume ljude.

Povezana vest:  Skerlić snima ratni film o Sarajevu

-Ova retrospektiva daje mogućnost britanskim gledaocima da otkriju jedan bogati uzbudljivi i upečatljiv filmski rukopis i opus – kazao je Endrju. U BFI, od 1. do 31. jula, traje kompletna retrospektiva – 15 dugometražnih igranih filmova i igranih ostvarenja Paskaljevća.