beli_beli_svet„Beli, beli svet“ Olega Novkovića u glavnoj selekciji festivala u Lokarnu
Svetska premijera filma „Beli, beli svet“ reditelja Olega Novkovića održaće se u petak 6. avgusta u najudarnijem terminu festivala u Lokarnu, u Švajcarskoj pred mnogobrojnom međunarodnom publikom od više od 3000 gledalaca. Ovogodišnji 63. po redu festival u Lokarnu odražava se od 4. do 14. avgusta  i pored Kana, Berlina i Venecije ubraja se u najprestižnije i najuticajnije svetske filmske festivale A kategorije.
Učešće našeg filma u zvaničnom programu  još je značajnije ako se ima u vidu da srpski film već skoro više od deceniju nije imao svoje predstavnike u glavnim selekcijama najznačajnijih filmskih festivala.
Ovo je ujedno i prvo učešće srpskog filma u glavnom programu festivala u Lokarnu.
Novi film Olega Novkovića “Beli, beli svet”,  nastao je prema scenariju koji je Novković napisao sa poznatom dramskom autorkom Milenom Marković. U filmu  igraju Uliks Fehmiu, Hana Selimović, Jasna Đuricic, Nebojša Glogovac, Boris Isaković, Milica Mihajlović, Marko Janketić i Meto Jovanovski.
Srpski producenuti, Milena Trobožić Garfild i Uliks Fehmiu najavljuju  domaću premijeru  za kraj godine. Milena Trobožić kaže da činjenica da je „Beli,beli svet“ uvršten u glavni program festivala u Lokarnu velika podrška i pohvala našem filmu:  – Veoma smo ponosni što ćemo predstavljati našu kinematografiju na ovako prestižnom filmskom festivalu, pred najznačajnijim predstavnicima filmske industrije i svetsih filmskih medija. Ovo jedan od 5 najznačajnijih  filmskih festivala u Evropi pa i u svetu i  filmovi uvršteni u glavnu selekciju dobijaju automatsku vidljivost. Učešće na ovako značajnom festivalu  predstavlja odskočnu dasku za dalji prodor filma pred svetsku publiku. Mislim da je to veoma važno za naš film ali i za srpsku kinematografiju  jer se naš autor i film na kraju predstavljaju u  zvaničnoj selekciji a ne na nekom od pratećih programa. To je značajan pomak za sve nas zajedno.
beli_beli_svet_1Ove godine  zvanična selekcija festivala u Lokarnu privlači posebnu pažnju jer je na čelo festivala  došao Olivije Per, koji je do prošle godine bio na čelu kanskog  Kenzena (15 dana autora ), tako da su evropski filmski krugovi i mediji sa nestrpljejem očekivali njegov izbor autora. Film Olega Novkovića „Beli,beli svet“  će predstavljati srpsku kinematografiju u veoma oštroj selekciji za glavnu nagradu festivala „ Zlatni leopard.“
Radnja ove  moderne tragedije  u srpsko – nemačko – švedskoj koprodukciji, podržane i na konkursu Euroimaža, događa se u rudarskom gradu Boru – nekada simbolu socijalističkog prosperiteta, a danas simbolu propadanja i beznađa. U takvom ambijentu, dešava se fatalna ljubav između mračnog, nemilosrdnog, starijeg muškarca i izgubljene mlade devojke – balkanski tango. Reč je o igri ljubavi i smrti, odnosno igri strasti ili igri opčinjavanja i potčinjavanja, koju igraju odbačeni, otpadnici, lopovi i očajnici, ljudi sa periferije, koje je napustilo i društvo i sopstvena sudbina. Jedino što je u njima neuništivo je strast i strasna žudnja za životom. “Beli, beli svet” tako je film o neuništivosti života, čak i kada je sve drugo uništeno.
Novković, poznat po igranim filmovima “Kaži zašto me ostavi” (1993), “Normalni ljudi” (2001) i “Sutra ujutro” (2006), predstavio je projekat za “Beli, beli svet” pre tri godine u okviru programa B2B na 34. FEST-u u Beogradu. Projekat “Beli, beli svet” nagrađen je 2007. godine na Cinelinku Sarajevskog filmskog festivala, a prošle godine predstavljen je u  programu “Atelje de la Cinefondation” filmskog festivala u Kanu.
Novković je na ovom projektu  obnovio saradnju s Milenom Marković, koja je jedan od najprevođenijih i najizvođenijih srpskih dramskih pisaca u Evropi i dobitnica najuglednijih nacionalnih nagrada za dramsko stvaralaštvo. Direktor fotografije filma “Beli, beli svet” je Miladin Čolaković, a originalnu muziku i songove komponovao je Boris Kovač.
Povezana vest:  Festival novog britanskog filma PlayUK svečano otvoren u Beogradu i još pet gradova regiona filmom T2 Trejnspoting