SALT_plakatKo je Salt?

 

Kao agent CIA, Evelin Salt (Džoli) položila je zakletvu da će časno služiti svojoj zemlji. Njena lojalnost biće dovedena u pitanje  kada biva optužena za špijunažu, u korist Rusije. Tada Saltova počinje borbu, koristeći sve svoje veštine i iskustvo tajnog agenta, kako bi izbegla hapšenje i dokazala istinu. Napetost sve više raste, jer njeni napori da dokaže nevinost jos više produbljuju sumnju. Dok se trka za otkrivanje njenog pravog identiteta nastavlja, postavlja se jedino pitanje: “Ko je Salt?”

Anđelina Džoli (Evelin Salt) jedna je od najboljih i najuspešnijih glumica danas. Karijeru je započele devedesetih godina prošlog veka i odmah se izdvojila interpretacijom u filmu Đija. Svetsku popularnost doživela je ulogom Lare Kroft u filmu Tumb Rajder. U njenoj uspešnoj karijeri izdvajaju se uloge u filmovima Prvi greh, Sakupljač kostiju, Aleksandar Veliki, Gospodin i gospođa Smit, Zamena . Svoj glas pozajmila je i Tigrici u aminiranom filmu Kung Fu Panda. Dobitnica je tri nagrade Zlatni Globus i najprestižnije filmske nagrade, Oskar, za sporednu ulogu za film Neprilagođena. Anđelina Džoli smatra se jednom od najlepših žena sveta. Pored glumačke karijere, aktivno se bavi humanitarnim radom. Ambasadorka je dobre volje i Visoki komesar Ujedinjenih Nacija za izbeglice.

Filip Nojs (reditelj) je australijski reditelj. Već sa 18 godina počeo je da snima kratke filmove, a svoj prvi profesionalni film snimio je 1977. godine. Dobitnik je nagrade Australijskog Filmskog Instituta. Svojim radom u Sjedinjenim Državama, Nojs je proslavio Nikol Kidman kao glumicu, a ulogama u njegovim filmovima Harison Ford i Majkl Kejn bili su nominovani za nagradu Oskar.

Povezana vest:  Monika Beluči: Nisam Bond devojka, već Bond žena

 

Reč, dve o produkciji

Radnja filma prati napore agenta CIA, Evelin Salt, da dokaže svoju nevinost. Optužena je da je dvostruki tajni agent i da radi u korist Rusa. Ali, što ona više pokušava da skine sumnju sa sebe, to se više postavlja pitanje ko je ona zapravo. A kao epilog svega, bilži se Dan X, dan kada neformalna grupa ruskih špijuna planira da započne rat sa Sjedinjenim Americkim Državama.

Salt„Dan X je i dalje kontraverzna tema“, ističe Džoli. „neki smatraju da je ta tema apsolutna glupost, dok drugi misle da nije nemoguće. Kada smo prvi put razmatrali temu, prišli smo joj kao da je fantazija, ali kako smo dobijali više informacija, shvatili smo da je realnija nego sto smo ikada mogli da naslutimo“.

Savremeni špijunski triler Salt nastao je posle opaske koju je Džoli izjavila pre par godina. Kada je Emi Paskal, jedan od producenata kompanije Sony Pictures, rekla da planira da napravi novi film o Džejmsu Bomdu, Džoli je rekla da bi volela da ona bude Bond. Iako je to bila šala, iz nje je nastao ovaj projekat.

Povezana vest:  Reprizne projekcije Nimfomanke na zahtev gledalaca

Scenario je u originalu bio pisan za mušku ulogu. Ali, veoma brzo, Edvin Salt je postao Evelin Salt, čiji lik tumači glumica, koja je možda, trenutno i jedina žena na svetu, sposobna da iznese naslovnu ulogu u akcionom filmu.

Anđelina Džoli svoj lik opisuje kao osobu koja se, potpuno opravdano, opire svakom pokušaju da joj se neko približi, pogotovu da nađe životnog partnera, jer bi takva veza ugrozila bilo koga. Međutim, Salt se udaje za čoveka koji je svestan rizika njene profesije, zbog koje će i nastradati.

„Salt se bori agresivno, u borbama jedan na jedan. U nekim prethodnim filmovima, izazov mi je bio da, pošto sam žena, tu borbu učinim suptilnijom, a suptilnost nije nešto čemu se obučavaju dvostruki tajni agenti“ navodi glumica.

Kako bi se pripremila za ulogu, Džoli je radila istraživanje. „Razgovarali smo sa mnogo žena koje rade u CIA. To su sve drage žene, za koje se ne bi nikada reklo da se mogu naći u opasnoj situaciji. Tako sam naučila kako tajni agenti žive na ivici.“

Jedna od glavnih karakteristika reditelja Filipa Nojsa je ta, da se on uvek posveti detaljnom istraživanju života svojih likova, kao da radi naučno istraživanje. To umnogome olakšava rad glumcima.

Povezana vest:  Kan: Večeras dodela Zlatne palme i zatvaranje festivala

Za Liva Šrajbera, koji glumi Teda Vintera, šefa Saltove u CIA, posmatranje Nojsa na poslu bilo je kao pohađanje vrhunskog kursa režije. “Filip je neko kome sam se kao reditelj i glumac oduvek divio,” kaže Šrajber, koji je nedavno režirao svoj prvi film.

Šrajber je kao glumac poznat po ozbiljnim dramskim ulogama u filmovima kao što su Mandžurijski kandidat i Prkos, ali je nedavno ušao i u svet akcije filmom X-Men Origins:  Volverine. “Liv je vrlo politički svestan i promišljen, tako da je sjajno raditi sa njim,” kaže Džolijeva. “On ulogu shvata ozbiljno, a ipak se zabavlja.”

“Želeo sam da radim na ovom filmu iz jednog prostog razloga – posle čitanja scenarija, shvatio sam da je ovo film koji bih želeo da pogledam. Platio bih da ga vidim,” kaže Nojs. „Pri prvom čitanju, opila me je kombinacija istorijskih činjenica i petparačke fikcije. Izgledalo je to kao savršen recept za redak film koji bi zadovoljio intelekt i zagolicao čula, uzbudljiva avantura koja može da oduševi odraslu osobu u svakom tinejdžeru i dete u svakom odraslom.”

Film je dobro upakovana priča, sastavljena iz različitih žanrova. U isto vreme to je triler i akcija, bazirana na nikad zastarelom hladnoratovskom sukobu dve super-sile, ljubavi, poverenju i gubitku.