Večeras je u Sava centru održana ceremonija dodele nagrada u takmičarskim selekcijama Srpski film i Granice. Glavnim žirijem takmičarskog programa Srpski film predsedavao je Lordan Zafranović, a ostali članovi bili su Alen Sinkauz, Miloš Timotijević, Katarina Radivojević i Damjan Kozole.

Nagrada Beogradski pobednik za najbolji film jednoglasno je dodeljena ostvarenju Ederlezi rising. ,,Ovo je žanrovski inovativan i hrabar iskorak u srpskom filmu, precizan u realizaciji, dosledno i profesionalno vođen od početka do kraja i po mišljenju žirija – najkompletniji film.“ Nagradu je primio kreativni producent filma, Aleksandar Protić, koji se zahvalio pre svega Filmskom centru Srbije na podršci i prepoznavanju ovog poduhvata. „Ovo je pre svega priznanje za jednu veliku količinu ljubavi, energije, vremena i vere da je u Srbiji moguće napraviti ovakav film,“ istakao je Protić.

Nagrada žirija otišla je u ruke Kosti Ristiću za njegov debitantski film Banditi u potrazi za mamom. ,,Ovo je film koji ima dokumentarnu formu, nepretenciozan koncept, odličan rad sa naturščicima, koji izaziva iskrene emocije“, glasilo je obrazloženje žirija, a Ristić se ovom prilikom zahvalio celokupnoj ekipi filma.

Nagrada za najbolju režiju otišla je u ruke Lazara Bodrože koji je, po rečima žirija ,,pokazao sposobnost da konsekventno sprovede koncept futurističkog filma a pri tome uz vizuelni spektakl, gledaoca dovede do stvarne misterije odnosa žene i muškarca.“ Bodroža se zahvalio svojoj porodici kao i celoj ekipi filma i dodao da je najveća nagrada došla pre četiri dana kada je film premijerno prikazan u punom Sava centru i to baš na FEST-u.

Povezana vest:  Branisalv Vidakovic sutra na sudu

Đorđe Milosavljević dobio je nagradu za najbolji scenario filma Izgrednici, a nagradu je u njegovo ime primila producentkinja Nikolina Vučetić Zečević. ,,Milosavljević u filmu Izgrednici na intrigantan način analizira kako haos utiče na naše živote, a pri tome, u širem kontekstu, otvara relevantna pitanja mlade generacije i njihove perspektive,“ istakao je žiri.

Za najboljeg glumca proglašen je Sebastijan Kavaca za ulogu u filmu Ederlezi rising, a nagradu je u njegovo ime primio producent Džonatan Ingliš. ,,Sebastijan Kavaca je minimalnim ali snažnim glumačkim sredstvima otelotvorio ulogu arhietipskog muškarca Milutina i stvorio lik mističnog ali prijemčivog antiheroja,“ glasilo je obrazloženje žirija.

Njegova partnerka u filmu, Džesika Stojadinović Stoya, ponela je nagradu za najbolju glumicu. ,,Stoya je na savršeno kontrolisan način, minimalnim sredstvima, uspela da dočara lik Nimani prateći tačno viziju autora i nadgradila lik svojom preciznom glumačkom ekspresijom, ličnošću i harizmom,“ pisalo je u obrazloženju, a Stoja je lično primila nagradu uz sledeće reči: „Dobiti ovakvo priznanje je predivno, a dobiti ovakvo priznanje u Beogradu za mene je vrhunac.“

Povezana vest:  FEST Fokus, novi takmičarski program

Kristijan Garip za ulogu u filmu Banditi u potrazi za mamom osvojio je nagradu za najbolji debi, jer po rečima žirija ,,na jednostavan i suptilan način nosi film svojim umećem, šarmom i harizmom.“ Mladi Garip kratko je i glasno uzviknuo „Hvala“ primajući nagradu.

Specijalna nagrada dodeljena je Miladinu Čolakoviću za fotografiju filma Izgrednici. ,,Miladin Čolaković je svojom fotografijom uskog formata stvorio klaustrofobičnu distopiju i istakao arhitekturu kao jedan od glavnih likova u ovom ostvarenju“ glasilo je obrazloženje žirija, a Čolaković se, primajući nagradu, zahvalio prvenstveno reditelju Dejanu Zečeviću koji mu je omogućio da snimi ovaj film.

Dokumentarni film Hitlerov Holivud u režiji Rudigera Zuhslanda odneo je priznanje za najbolje ostvarenje u selekciji Granice. „Povrh svega, ovo je oda filmofiliji i zanetosti mogućnostima filma uprkos svemu i mnogima,“ glasilo je obrazloženje žirija, a reditelj je lično primio nagradu istakavši zadovoljstvo što je veliki broj ljudi video film na festivalu.

Povezana vest:  Beldoks ili "Stvarnija stvarnost" u beogradskim bioskopima od 7 do 13. maja

Specijalno priznanje takođe je otišlo dokumentarnom filmu Đavolja sloboda reditelja Everarda Gonzalesa. Žiri je radio u sastavu Feti Dautović, Zoran Janković i Đorđe Bajić.

Žiri Politikine nagrade ,,Milutin Čolić“, u sastavu Goran Paskaljević, Dubravka Lakić i Bojan Vuletić, priznanje za najbolji film u nacionalnoj selekciji jednoglasnom odlukom dodelio je Kosti Ristiću za film Banditi u potrazi za mamom. Primajući nagradu Ristić je skrenuo pažnju na svoje mlade protagoniste koji su između snimanja filma i njegove premijere izgubili svoju kuću, te je pozvao javnost da pomogne u rešavanju ovog problema.

Žiri nagrade kritičara ,,Nebojša Đukelić“ za najbolji film iz regiona činili su Gordana Restović, Dragan Jeličić i Nerina T. Kocjančić. Oni su nagradili film Comic sans u režiji Nevia Marasovića, a specijalno priznanje dodelili su Janu Cvitkoviču za film Osnove ubijanja. Marasović je, primajući nagradu, rekao da mu je posebno drago što je svetska premijera filma Comic sans upravo na FEST-u, kao i da je film dobio nagradu pre premijere koja se očekuje za 15 minuta.

Foto: Press Cebef/Dušan Milenković