Sastavni deo i ovogodišnjeg 65. Martovskog festivala, koji će se u Domu omladine Beograda održati od 28. marta do 1. aprila, biće radionice namenjene ne samo filmskim profesionalcima, već i studentima i svim filmskim entuzijastima.

Učešće u svim radionicama je besplatno!

Ukoliko želite da naučite da stvarate animirane filmove, onda je radionica animiranog filma za decu i odrasle prava prilika za vas. Renomirani domaći autori animiranog filma, Nikola Majdak Mlađi i Ana Nedeljković, autori filmova „Rabittland“ i „Neputovanja“ koji su postigli zapažene uspehe na festivalima u Berlinu, Sarajevu, Tampereu i mnogim drugim, upoznaće vas sa osnovama animacije.  Na radionici će se oživljavljavati crteži, predmeti i čudni svetovi iz mašte, i snimaće se kratki animirani filmovi. Ali, razgovaraćemo zašto je animacija važna i kako možemo da govorimo i o ozbiljnim temama kroz formu animiranog filma.  Radionica je namenjena deci uzrasta od 7 do 11 godina i njihovim roditeljima a održaće se u Klubu Doma omladine Beograda, 31. marta i 1. aprila od 10 do 13 časova. Broj mesta je ograničen a prijave se vrše putem mejla [email protected].

Povezana vest:  Sutra počinje 80. Mostra

Za sve one koji imaju ideju za kratkometražni igrani, dokumentarni, eksperimentalni ili animirani film, i ove godine organizovali smo otvorene konsultacije pod nazivom „Filmske stolice“. Najznačajniji domaći filmski autori, reditelji, producenti, montažeri i snimatelji biće na raspolaganju čitavo popodne u subotu 31. marta od 12 do 18 časova u holu ispred sale Amerikana za konsultacije i kratak razgovor sa svima koji imaju samo skicu, kratak sinopsis, ili filmski projekat u poodmakloj fazi realizacije, a potreban im je savet kako dalje.  Prijave se vrše na licu mesta, a među učesnicima biće Marta Popivoda, rediteljka, Jelena Maksić, montažerka, Ivan Stefanović, reditelj, Janko Baljak, reditelj, Jovana Nikolić, rediteljka i producentkinja, Aleksandra Milovanović, montažerka…

Povezana vest:  Dokumentarac o prvom Srbinu osvajaču olimpijske medalje pretpremijerno u DOB-u

U subotu, 31. marta u 18 časova u Klubu Doma omladineMila Turajlić, naša najuspešnija rediteljka dokumentarnih filmova nove generacije, održaće predavanje o tome kako sa malo sredstava snimiti autorski dokumentarac a onda ubediti velike domaće i strane distributere i televizijske kuće da ga otkupe i prikazuju. O gorućim kreativnim i produkcijskim problemima svih autora koji se bave domaćim dokumentarnim filmom, govoriće rediteljka i producentkinja filmova koji su, iako izrazito ličnog i autorskog filmskog izraza, postigli uspehe koji se mogu meriti sa uspesima „velikih“ igranih filmova.

Povezana vest:  Održana premijera filma „Off" u bioskopu Cineplexx Ušće Shopping Center

Fakultet dramskih umetnosti ove godine obeležava 70 godina od svog osnivanja. Danas ima reputaciju najuglednije umetničke visoke škole u regionu koja obrazuje širok dijapazon kadrova u oblasti umetnosti, kulture, medija. Na 65. Martovskom festival, u četvrtak, 29. marta od 19 časova u Klubu Doma omladine, zainteresovanima će se predstaviti Katedre filmskog i televizijskog smera: režija, produkcija, kamera, montaža, snimanje i dizajn zvuka, dramaturgija i gluma, u okviru prezentacije „Metode studiranja na FDU“.