danilo-bata-stojkovicPočela manifestacija Dani Danila Bate Stojkovića

 

Dvodnevna manifestacija „Dani Danila Bate Stojkovića“, upriličena u znak sećanja na tog

srpskog glumca, počela je danas u Vrnjačkoj Banji.

Letnja pozornica u Vrnjačkoj Banji od ove godine nosi ime Danila Bate Stojkovića (1934-2002), a sutra uveče će u vrnjačkom Amfiteatru biti otkrivena i spomen ploča tom glumcu.

U restoranu „Srbija“ u Vrnjačkoj Banji danas je održan poseban program u okviru kojeg su Stojkovićevi prijatelji, među kojima je bio glumac Milorad Mandić Manda, pripremali za goste hranu koju je Bata voleo da jede.

Goste restorana „Srbija“ sutra će posluživati glumac Branimir Brstina, a prema najavama organizatora, očekuje se dolazak još nekoliko Stojkovićevih kolega.

Povezana vest:  Danas nominacije za Oskara

Danilo Bata Stojković voleo je da dolazi u Vrnjačku Banju i da posećuje brojne kafane u tom mestu, a među njegovim omiljenim specijalitetima bili su čorbast pasulj i svadbarski kupus, teleći repovi, svinjsko i jagnjeće pečenje, gočki sir, ljute papričice.

-Bata je redovno dolazio u Vrnjačku Banju, kako za vreme filmskog festivala, tako i u drugim periodima. Otuda je potekla ideja da se ovde, baš na dan njegovog rođenja, obeleži njegov lik i delo – rekao je na konferenciji za novinare predsednik opštine Vrnjačka

Povezana vest:  Nagrada Edi filmu The Hurt Locker

Banja Zoran Seizović.

Dodao je da će se organizatori truditi da već od naredne godine manifestacija „Dani Danila Bate Stojkovića“ postane sastavni deo pratećeg programa Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji.

Danilo Bata Stojković rođen je 1938. godine u Beogradu, a glumom je počeo da se bavi još tokom gimnazije.

Ostvario je niz nezaboravnih uloga u predstavama „Profesionalac“, „Klaustrofobična komedija“, „Diplomci“, u filmovima „Balkanski špijun“, „Čuvar plaže u zimskom periodu“, „Pas koji je voleo vozove“, „Varljivo leto“, „Ko to tamo peva“, „Maratonci trče počasni krug“ i mnogim drugim.

Povezana vest:  Dep i Barton predstavili svoj novi film

Poslednju predstavu, „Profesionalac“, igrao je 13. februara 2002. godine, na sceni Zvezdara teatra u Beogradu, samo za glumce Slovenskog narodnog gledališča, koji su u Beogradu gostovali osam dana.

Ovogodišnji, 34. festival biće otvoren večeras na Letnjoj pozornici u Vrnjačkoj Banji, premijernom projekcijom filma „Žena sa slomljenim nosem“ Srđana Koljevića.

Za glavne festivalske nagrade takmičiće se sedam domaćih filmova, a od ove godine publika će biti u prilici da pogleda i poseban program filmova balkanskih reditelja „Preko plota“, kao i tradicionalni program studentskih ostvarenja „Mladi lavovi“.