eric-rohmer3Retrospektiva filmova Erika Romera na Vijenalu

 

Retrospektiva filmova francuskog sineaste Erika Romera (Eric Rohmer) uvršćena je u program idućeg međunarodnog filmskog festivala u Beču Vijenala, koji obeležava 50 godina postojanja.

Romer je januara umro u 90. godini, pa će projekcija njegovih ostvarenja i dokumentaraca o njemu „omogućiti novoj generaciji da upozna jednog od najznačajnijih predstavnika ‘novog talasa'“, rekao je organizator Vijenala Hans Hurh (Hurch).

Povezana vest:  En Hatavej trudna?

Romer je bio nominovan za Oskara za „Noć kod gospođice Mod“ iz 1969. Srebrnog medveda u Berlinu osvojio je 1983. za režiju „Poline na plaži“ i 1967. za „Kolekcionarku“, dok je u Kanu 1976. nagrađen Gran prijem žirija za film „Markiza od O“.

U ostvarenja Erika Romera spadaju „Klerino koleno“ za koje je 1971. nagrađen na festivalu u San Sebastijanu i „Leto“ za koji je reditelj 1986. dobio Zlatnog lava u Veneciji.

Povezana vest:  Zakeralo i Maka ponovo u Cineplexx bioskopima

Na festivalu Vijenale, najvećoj međunarodnoj filmskoj smotri koja se održava u Austriji, biće prikazano više od 300 ostvarenja, među kojima su kratkometražni filmovi američkog režisera i scenariste Larija Koena (Larry Cohen), ovogodišnjeg gosta Vijenala.

U programu festivala biće oko 130 dugometražnih ostvarenja istaknutih reditelja kao što su Žan-Lik Godar (Jean-Luc Godard), Marko Belokio (Marco Bellochio), Manoel de Oliveira i Olivije Asajas (Olivier Assayas).

Povezana vest:  Tri sata viklera dnevno za Bredlija Kupera

Publika će moći da gleda i ovogodišnjeg pobednika filmskog festivala u Lokarnu – film „Han Jia“ (Zimski odmor) reditelja Li Hongćija.

Vijenale će početi 21. oktobra i trajaće do 3. novembra.