Silafest-2010Silafest na Srebrnom jezeru
Međunarodni festival turističkog i ekološkog filma Silafest (Silver Lake Film Festival) biće održan od 29. avgusta do 4. septembra u Velikom Gradištu na Srebrnom jezeru, a okupiće gotovo stotinu režisera, producenata i drugih stvaralaca iz 31 zemlje, čija će ostvarenja biti prikazivana na dve bine, uz niz radionica i drugih pratećih programa.
Najveća zvezda ovogodišnjeg, drugog Silafesta je proslavljeni producent i režiser vrhunskih turističkih filmova i dobitnik nagrade za najbolji turistički film na svetu u 2009. godini, Britanac Dejvid Kuper (David C. Cooper) koji je i predsednik ovogodišnjeg žirija.
Kuper je u 30-godišnjoj karijeri dobio više od 50 najznačajnijih svetskih nagrada i potpuno izmenio pristup i tehnologiju izrade turističkog filma, pre svega uvođenjem takozvanog wide-screen formata u te filmove i razvojem mreže za kreiranje i promociju vrhunskih turističkih filmova na TV stanicama širom planete.
Trenutno je počasni predavač na više velikih svetskih univerziteta u oblasti audiovizuelnih komunikacija i advertajzinga u turizmu.
U okviru Silafesta, 1. septembra biće održana i radionica za predstavnike lokalnih turističkih organizacija u Srbiji i buduće stvaraoce turističkog i ekološkog filma, posvećena novim trendovima u snimanju turističkog i promotivnog filma u svetu.
Kuper, hrvatska producentkinja i režiserka turističkih filmova Spomenka Saraga i danski režiser turističkih filmova Anders Garde Kongshaug, izvršni direktor Silafesta i direktor produkcijske kuće “Alternativa” iz Beograda Boško Savković i PR Turističke organizacije Srbije Ljiljana Čerović, preneće najsavremenija znanja i iskustva potrebna za kreiranje kvalitetnog turističkog filma i uspešne promocije turističkih destinacija.
Prema navodima organziatora, za čim postoji velika potreba na nivou čitave Srbije, u cilju prezentovanja njenih turističkih blaga.
Za 31. avgust najavljena je i posebna stručna radionica “Prirodna i kulturna dobra u funkciji održivog razvoja turizma”, koju organizuje Visoka turistička škola strukovnih studija iz Beograda.
U toku Silafetsa, sem zvaničnog i revijalnog programa na dve bine, učesnici i gosti imaće priliku da uživaju u propratnim aktivnostima: obilasku Golubačkog grada brodom, izletu do starog rimskog grada Viminacijuma, lovu ribe na plovak, takmičenju u kuvanju riblje čorbe…
Ekološki filmovi u zvaničnom takmičarskom programu biće prikazivani na bini u Gradskom parku, a turistički na Dunavskom keju.
Prošle godine, na prvom Silafestu, najveća zvezda bio je slavni Artur Kolin (Arthur H. Colin), tvorac maski za “Odiseju u svemiru 2001” i “Sukob titana”, kao i specijalnih efekata i kostimografije u “Konanu varvarinu” i “Elijenu”. Kolin je bio predsednik žirija prvog Silafesta, a izazvao je veliko interesovanje režisera i producenata turističkih i ekoloških filmova iz čitavog sveta, pa je broj stranih autora i gostiju festivala značajno veći ove godine u odnosu ne prethodnu.
Festival je postigao veliki uspeh i time što je od Međunarodnog komiteta za festivale turističkog filma (CIFT), vodeće svetske asocijacije za turistički film, uvršćen među 12 najprestižnijih festivala turističkog filma na planeti.
Veliko Gradište tako staje rame uz rame sa velegradima vedetama turističkog filma kao što su Berlin, Beč, Kan, Los Anđeles, Njujork, Karlove Vari…
Pokrovitelji Silafesta su Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja Srbije (Sektor za turizam), Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja, Turistička organizacija Srbije, opština Veliko Gradište i lokalna turistička organizacija, Visoka turistička škola strukovnih studija iz Beograda, Unija poslodavaca Srbije, RTV Vojvodine, Fakultet za menadžment Novi Sad…
Povezana vest:  Film "Frankeštajn stvori ženu" u subotu, 28.avgusta u Domu omladine