kolarskiIzložba starih zanata u Srbiji u Etnografskom muzeju

 

Nacionalna izložba starih zanata u Srbiji, koju su zajednički pripremili Etnografski muzej u Beogradu i Ministarstvo trgovine i usluga, biće otvorena u sredu, 25. avgusta, u Etnografskom muzeju, najavili su organizatori.

Izložbu muzejskih predmeta, alata, kao i gotovih proizvoda majstora i vlasnika zanatskih radnji, koji su javno pozvani da izlože svoje proizvode i prikažu zanatska umeća, u 19 sati otvoriće ministar trgovine i usluga dr Slobodan Milosavljević.

Povezana vest:  Dovršena restauracija Van Gogove Spavaće sobe

Kako ističu organizatori izložbe, zajednička je želja da se očuvanjem i revitalizacijom starih zanata podstakne zapošljavanje i ekonomski razvoj oslabljenog privrednog podsektora, obezbedi egzistencija tradicionalnih zanatlija i od zaborava otrgne kulturno i istorijsko nasleđe.

Kustosi Etnografskog muzeja ocenjuju da bi održiv razvoj starih zanata mogao da se kreće u dva pravca: izrada replika zanatskih proizvoda i proizvodnja suvenira i primena tradicionalnih tehnika i ornamenata na savremenim upotrebnim i dekorativnim predmetima.

Povezana vest:  Teslin karavan u gradovima širom srbije

Etnografski muzej je proteklih godinu dana posebnu pažnju posvetio starim zanatima. Priređene su izložbe: „Sarački zanat u Vršcu“ autorke Vesne Stankov iz Narodnog muzeja u Vršcu, „Sve, sve, ali zanat“ autora Ranka Barišića iz Etnografskog muzeja u Beogradu i Mirjane Isaković iz Zavičajnog muzeja u Jagodini, kao i „Vunena bajka“ Etno radionice Art Nova iz Zrenjanina.

Povezana vest:  Prestanite da udovoljavate drugima, počnite da živite - "Neukroćena" Glenon Dojl u prodaji od 27. januara

Nacionalnu izložbu starih zanata muzejski stručnjaci vide kao priliku da se javnosti ukaže na potrebu za očuvanjem i revitalizacijom starih zanata.