Banjaluka201040 filmova u konkurenciji Banjaluke 2010
Međunarodni festival animiranog filma “Banjaluka 2010”, koji će biti održan od 22. do 27. oktobra u šest gradova u Bosni i Hercegovini, prikazaće u takmičarskom programu 40 filmova iz 24 zemlje.
Na festivalu će ukupno biti prikazano više od 300 filmova, uključujući 45 koje je Selekciona komisija, koju su činili direktor festivala Goran Dujaković, direktor programa Predrag Solomun i umetnički direktor Zoran Đerić, odabrala za revijalni deo, odnosno program Panorama.
Filmovi u tom programu neće se takmičiti za festivalske nagrade.
Glavna nagrada iznosi 3.000 evra, specijalna nagrada hiljadu evra, a biće dodeljene i tri nagrade za tehnike animacije, kao i nagrada publike i dve specijalne nagrade stručnog žirija.
Žiri ovogodišnjeg festivala čine prošlogodišnja pobednica Sandra Desmazije iz Francuske, te Clare Kitson iz Velike Britanije, Pierre Hebert iz Kanade, Dino Krpan iz Hrvatske i Vesko Kadić iz Bosne i Hercegovine.
Festival će biti održan u Banjaluci, Sarajevu, Gradišci, Mrkonjić Gradu, Bjeljini i Trebinju.
Na konkurs festivala pristiglo je 240 filmova iz 37 država, a najviše iz Francuske, Poljske, Velike Britanije i Nemačke.
U fokusu će ove godine biti kanadska animacija, pa će festival tim povodom i otvoriti kultni kanadski animator Cordell Barker, izborom svojih filmova.
Retrospektivu kanadske animacije priređuje reditelj i profesor istorije i estetike animiranog filma iz Montreala Marcel Jean, a u okviru autorskih retropektiva, biće predstavljeni izborom filmova i kanadski animatori Norman McLaren i Pierre Hebert, koji će prirediti i animirani performans u Muzeju savremene umetnosti u Banjaluci.
Festival “Banjaluka 2010” podsetiće i na istoriju animacije u bivšoj Jugoslaviji, a obeležiće i jubilej Svetske asocijacije za animirani film (ASIFA).
Jugoslovenska kinoteka iz Beograda predstaviće se programom „Rana srpska animacija“, u okviru kojeg će prikazati i dva propagandna filma iz perioda okupacije Srbije, koji će prvi put posle Drugog svetskog rata biti javno prikazani.
Program “Rane srpske animacije” sadrži filmove nastale od 1925. do 1957. godine, a među njima su i “Traži pa ćeš naći” i “MiliJon” režisera Ernesta Bošnjaka, te “Svjetlan i zmaj” reditelja Radivoja Lole Đukića.
Istoriju animiranog filma bivše Jugoslavije dopuniće i program “60 godina zagrebačkog crtanog filma”, u okviru koga će biti predstavljena kultna ostvarenja kao što su “Veliki miting” (1950/51) i dokumentarno-animirani “1001 crtež” oskarovca Dušana Vukotića. Priređivač tog programa Borivoje Dovniković održaće i prigodno predavanje.
Kao specijalni gost najavljen je i veteran svetske animacije i proslavljeni majstor Zagrebačke škole animiranog filma Nedeljko Dragić, a biće predstavljen i “Animafest” iz Zagreba – izborom nagrađenih filmova, kao i festival animiranog filma “NAFF 2010” iz Neuma, koji je i partner banjalučkog.
Jubilej 50 godina ASIFA-e biće obeležen najznačajnijim animiranim filmovima u izboru generalnog sekretara te asocijacije Vesne Dovniković, kao i izborima nagrađenih filmova sa festivala animiranog filma “Animazing 2009”, najboljih evropskih animiranih filmova 2010. i izborom filmova Istočne Evrope “Cartoon East”, za koji je banjalučki festival kandidovao film sa prostora BiH “Čudotvorno mlijeko” autora Ivana Ramadana.
Tradicija filmske animacije u Banjaluci seže do kraja 60-ih godina prošlog veka, a kulminirala je 1971. godine Majskim festivalom animiranog filma Banjaluka 71”, prvim te vrste na prostoru bivše Jugoslavije. Narednih godina festival animiranog filma transformisao se u Festival filmskog stvaralaštva (FFS), ali se posle nekoliko godina ugasio, a njegovim nestankom, na duži period prestalo je i bioskopsko prikazivanje kratkih animiranih filmova, dok su redovno prikazivani svi svetski značajniji dugometražni animirani filmovi.
Interes za kratki animirani film u Banjaluci obnovila je grupa mladih filmskih radnika Asocijacije za vizuelne umjetnosti Fenix Art 2005. godine.
Pokrovitelj Međunarodnog festival animiranog filma “Banjaluka 2010” je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a značajnu fanansijsku pomoć obezbedio je i Savet ministara Bosne i Hercegovine.
Povezana vest:  "Paranormal Activity 2" prvi sa zarađenih 41,5 miliona dolara