TilvaRosFilm „Tilva Roš“ u Roterdamu!

 

 

Domaći film „Tilva Roš“, večeras je specijalnom “open air“ projekcijom najavio Internacionalni filmski festival u Roterdamu, koji se kao i svake godine održava u januaru mesecu.

Film reditelja Nikole Ležaića holandskoj publici će se predstaviti projekcijom pod otvorenim nebom, kojoj će prisustvovati reditelj i glavni glumci, Marko Todorović i Stefan Đorđević. Organizatori festivala izabrali su „Tilva Roš“ za open air screening, u sklopu promocije festivala, a ponovna projekcija filma biće i u regularnoj selekciji.

Povezana vest:  BERLINALE 2011, Filmovi Fajnsa i Vendersa na Berlinalu

Bor, u Srbiji, nekada najveći rudnik bakra, a sada najveća rupa u Evropi. Protest male grupe radnika je u toku. Toda i Stefan, skejteri i najbolji prijatelji, provode svoje prvo leto posle završetka srednje škole. Stefan na jesen odlazi u Beograd na studije, dok je Stefan izjavio da ne bi upisivao fakultet, čak i da ima novca. Vreme provode snimajući „Jackass-like“ film i družeći se sa Dunjom, koja je došla iz Francuske za raspust. Počinje tiha borba za njenu naklonost. U čudnom odnosu mešavine prijateljstva koje zamire i rivaliteta, pokušavaju da se istaknu. Ali, kada mali sindikalni protesti prerastu u pobunu, destruktivnost će ih ponovo povezati.

Povezana vest:  Sveci, Savo i Srbija na predstojećem Beldocs festivalu

Film je interesantan po mnogo čemu. Pored toga što je naslov filma na vlaškom jeziku i u prevodu znači Crveno Brdo, glavni glumci u filmu, zapravo glume sebe. U filmu se koriste njihova stvarna imena, kao i njihove lične preokupacije i interesovanja.

Talenat mladih ljudi koji su snimili ovaj film nagrađen je na međunarodnom filmskom festivalu u Sarajevu.

Povezana vest:  Bili Kristal vodi dodelu Oskara

Film „Tilva Roš“  se u bioskopima očekuje početkom naredne godine.