sisanje_plakat_previewSrpski film „Šišanje“ u britanskom parlamentu

 

Srpski film „Šišanje“ reditelja Stevana Filipovića i produkcijske kuće „Hypnopolis“ biće prikazan 7. februara iduće godine u Londonu, u britanskom parlamentu, najavio je danas beogradski distributer „Tak“.

To će biti prvi put da se jedan srpski film prikazuje u parlamentu Velike Britanije, a specijalna projekcija organizuje se tokom trajanja „Srpske nedelje“, na inicijativu „Srpskog siti kluba“ iz Londona. Tokom boravka u Londonu autorskoj ekipi filma domaćin će biti poslanik Greg Hands, koji je izjavio da su „odnosi Velike Britanije i Srbije došli do važnog trenutka“.

Povezana vest:  Pogledajte mini specijal za film "Grad lopova"

-Mi želimo da vidimo dalju integraciju Srbije u Evropu kako bi postala i članica Evropske unije. Srpska dijaspora može da odigra značajnu ulogu u tome – rekao je Hands dodajući da se raduje predstojećim sastancima i projekciji filma.

Autori će sa britanskim poslanicima razgovarati o problemima kojima se bave u filmu, a koje je ta zemlja uspešno rešila, kao što su nasilje na fudbalskim terenima, huliganske grupe i njihova politička zloupotreba.

Povezana vest:  Tim Robins i Džejms Gandolfini u filmu mreže HBO

Predstavnica organizacije „Srpski siti klub“ Nataša Kociš istakla je da je upravo aktuelna tema filma razlog što je „Šišanje“ izabrano da predstavlja srpsku kinematografiju u britanskom parlamentu:

-Nama je veliko zadovoljstvo što ćemo moći da predstavimo Filipovića i Natašu Vranješ (koja je koproducent i montažer) kao odlične primere jedne nove, hrabre, obrazovane i elokventne Srbije – rekla je ona.

Povezana vest:  Sin Dejvida Bouvija kritikovao novi film o svom ocu

Smatrajući da je važno da se temom nasilja u sportu bave i domaći poslanici produkcijska kuća „Hypnopolis“ će, uz podršku Skupštine Srbije, organizovati specijalnu projekciju i za srpske poslanike, 14. decembra u bioskopu Takvud u Beogradu.

Film „Šišanje“ je u bioskopima za dva meseca videlo više od 64.000 ljudi, pa je time postao najgledaniji domaći film ove godine.