Kratki Sovjetski PlakatFilmski dan Sovjetski kratki film sutra u Domu omladine

 

Filmski dan „Sovjetski kratki film“, tokom kojeg će biti prikazana manje poznata dela velikana ruske i sovjetske avangarde, biće održan sutra od 19.00 časova, u Domu omladine Beograda.

U saopštenju organizatora se navodi da će tokom Filmskog dana biti prikazani kratki filmovi reditelja Ezenštajna, Dovženka, Pudovkina, Majakovskog, koji najavljaju veliku filmsku revoluciju.

Povezana vest:  Šotrin film "Šešir profesora Vujuća" oduševio publiku

U Domu omladine Beograda biće prikazan film „Dnevnik Glumova“ (1923), u režiji Sergeja Ezenštajna, koji je specijalno napravljen za premijeru pozorišne predstave Ostrovskog.

Posetioci će imati prilike da vide i film „Mali plod ljubavi“ (1926) u režiji Aleksandra Dovženka, koji predstavlja pravi dragulj filmske komedije, a koji govori o frizeru Ivanu, koji želi da se reši vanbračnog sina tako što će ga „zaboraviti“ u prodavnici igračaka.

Povezana vest:  LJudi sa Menhetna i Moderna porodica favoriti za Emi nagrade

Tokom Filmskog dana biće prikazani i film „Gospođica i probisvet“ (1918) u režiji Vladimira Majkovskog, poznatog pesnika i jednog od simbola sovjetske avangarde i „Šahovska groznica“ (1925) u režiji Vsevoloda Pudovkina, koji govori o dva velika šahovska majstora u borbi za titulu šampiona, ali i za srce prelepe devojke.