artur_pennUmro Artur Pen, režiser filma „Boni i Klajd“

 

Artur Pen (Arthur Penn), režiser filmskih klasika kakvi su „Potera bez milosti“, „Boni i Klajd“ i „Mali veliki čovek“, umro je u 89. godini.

Penov prijatelj i menadžer Juan Bel (Ewan Bell) kazao je da je Pen umro u utorak uveče, dan posle 88. rođendana i da je bolovao godinu dana.

Posle rada na televiziji kao asistent režisera, Pen se najpre proslavio kao reditelj na Brodveju, a potom 1960-ih godina i kao filmski režiser, inspirisan političkim i društvenim previranjima u toj deceniji.

Povezana vest:  Već 50.000 gledalaca filma "Mali Budo"

Svojim stvaralaštvom predstavljao je alternativu ustaljenoj komercijalnoj holivudskoj produkciji. Iako je bio bliži evropskom poimanju filmske umetnosti, u osnovi se bavio američkim likovima i američkim kulturnim i društvenim miljeom.

U centru njegovih filmova je tamna strana u pojedincima suočenim sa životom.

Radnja njegovih filmova smeštena je u okvir političke situacije konkretne epohe, čime je Pen doprineo identifikaciji gledalaca sa likovima. Njegovi junaci najčešće su ljudi odbačeni od društva čije psihološko i emotivno stanje film prati.

Povezana vest:  Završetak serije „Lost“

Primeri surovog sveta u kojem junaci žive jesu filmovi „Potera bez milosti“, „Boni i Klajd“ i „Noćna kretanja“.

Filmovi koje je Pen snimio 1970-ih godina bili su komercijalno neuspešni. Posle kraće pauze, vratio se 1980-ih godina filmom o rušenju američkog sna „Četiri prijatelja“. Posle komercionalnog neuspeha tog filma, u poslednjoj fazi karijere napravio je kompromis i snimio nekoliko trilera namenjenih široj publici, kakvi su „Meta“ i „Ledena smrt“.

Povezana vest:  Liam Hemsworth već ljubi drugu!

Uprkos tome, Pen je vršio minimalne ustupke filmskoj industriji, snimajući značajne filmove namenjene gledaocima zasićenim visokobudžetnim pričama. Zbog toga su ga veoma cenili pripadnici francuskog „novog talasa“, pre svih Žan-Lik Godar (Jean-Luc Goddard).

Publika pamti i njegove filmove „Čudotvorka“ (1962), „Jedan Miki“ (1965), „Alisin restoran“ (1969), „Vizije osmorice“ (1973) i „Dvoboj u Misuriju“ (1976).