srpski_film_plakatSrđan Spasojević: Apsurdne priče o zabrani filma

 

Reditelj i producent „Srpskog filma“ Srđan Spasojević izjavio je  povodom današnjeg teksta u novinama („Politika“) o anonimnom zahtevu za zabranu njegovog filma, da mu ta vest deluje apsurdno i nestvarno.

-Osim što mi ta cela vest deluje prilično apsurdno i nestvarno, ne znam ništa konkretno, ne znam kome odgovaram ni da li postoji neka komisija – rekao je on i zapitao: – Ko su ti ljudi, jel’ imaju oni neka imena?.

Povezana vest:  Najpoželjniji samci i samice Holivuda

-Za sada mi to deluje malo smešno i banalno. Mislim da do tako nečega (zabrane) ne može ni da dođe, jer bi to bila ozbiljna sramota za bilo koju ozbiljnu instituciju – izjavio je Spasojević.

Na pitanje o poruci njegovog filma, koji se na brutalan i šokantan način bavi aktuelnom temom nasilja, odgovorio je da „pretpostavlja da veliki deo publike jednostavno i ne ume da gleda film, da nije navikao na takve stvari“.

Povezana vest:  Slobodan Šijan i Ulrih Sajdl dobitnici nagrade Aleksandar Lifka

-Izgleda da problemi na koje svojom pričom ukazuje ‘Srpski film’ ne dolaze do izražaja i do onih do kojih treba da dođu. To je jako čudno u sredini u kojoj svaki dan po crnim hronikama možemo da pročitamo raznorazne užase koji se dešavaju svuda oko nas – primetio je Spasojević.

On je dodao da „od takvih stvari u našem komšiluku okrećemo glavu, nažalost, oguglali smo i počinjemo da ih smatramo normalnom svakodnevnicom“.

Povezana vest:  Dizni snima trećeg Trona

-Sada se diže buka, kreću pitanja i rasprava oko nekog filma koji na te stvari ukazuje, tako da to zaista apsurdno zvuči – zaključio je Spasojević.