sah_olimpijada_muskarciŠAH, OLIMPIJADA

Pobeda šahista, poraz šahistkinja u derbiju

 

U devetom kolu šahovske Olimpijade ženska reprezentacija Srbije izgubila je u derbiju od prve selekcije Rusije rezultatom 2,5:1,5 i pala na sedmo mesto,

Uprkos tom porazu, naše šahistkinje su zadržale realne šanse da se u poslednja dva kola bore za srebrnu ili bronzanu medalju, jer imaju samo bod manje od drugoplasirane Gruzije.

Muška reprezentacije Srbije pobedila je Norvešku rezultatom 2,5:1,5, pa će uz malo sreće u žrebu imati priliku da se bori za plasman među prvih deset. Uoči pretposlednjeg kola, šahisti se nalaze na 15. mestu sa 13 bodova, koliko ima i sedmoplasirana Gruzija.

Povezana vest:  Nju Ingland i Filadelfija igraju u finalu NFL lige, Superbolu

Posle pobede protiv Gruzije, naše šahistkinje su hrabro ušle u duel protiv najjače selekcije sveta, ali ipak nisu uspele da prirede još jedno iznenađenje i izvuku bar jedan bod.

Anđelija Stojanović je odigrala fenomenalnu protiv aktuelne prvakinje sveta Aleksandre Kostenjuk i primorala je na predaju nakon što je osvojila figuru, ali to na žalost nije bilo dovoljno za slavlje. Nataša Bojković je crnim figurama izdržala pritisak Tatjane Kosinceve i osvojila pola poena, ali su Irina Čoluškina i Jovana Erić izgubile.

Tako je prva ekipa Rusije zabeležila i devetu pobedu u praktično već osvojila zlatnu medalju, dok našim šahistkinjama ostaje da u poslednja dva kola pokušaju da „ostvare nemoguće“ i stignu do odličja. Rival u sutrasem desetom kolu biće im selekcija druga selekcija Rusije, koja je peta po prosečnom rejtingu.

Povezana vest:  „Trofej Beograda” u džet-skiju u nedelju na Sajamskom keju

Šahisti su zabeležili šestu pobedu zahvaljujući trijumfu Ivana Ivaniševića u duelu sa Frodeom Urkedalom. Preostale tri partije zavrsene su podelom poena. U desetom kolu protivnik našem timu biće selekcija Poljske.

U konkurenciji šahista vođstvo je zadržala Ukrajina sa 16 bodova, a bod manje imaju prva ekipa Rusije i Francuska. Po 14 bodova sakupile su selekcije Izraela, Kine i SAD, a potom sledi grupa od deset reprezentacija sa po 13 bodova.

U konkurenciji šahistkinja, prva ekipa Rusije ima maksimanih 18 bodova, a prate je Gruzija, Kina, Ukrajina, Indija i Bugarska sa po 14 bodova. Srbija predvodi grupu od četiri selekcije koje su sakupile 13 bodova.

Povezana vest:  Škundrić jedini kandidat za predsednika SD Crvena zvezda

Norveška – Srbija 1,5:2,5

Magnus Karlsen – Nikola Sedlak remi (42)

Aleksandar Kovačević – Jon Hamer remi (32)

Frode Elsnes – Bojan Vučković remi (56)

Ivan Ivanišević – Frode Urkedal 1:0 (69)

Rusija 1 – Srbija 2,5:1,5

Tatjana Kosinceva – Nataša Bojković remi (25)

Irina Čoluškina – Nadežda Kosinceva 0:1 (66)

Akeksandra Kostenjuk – Anđelija Stojanović 0:1 (42)

Jovana Erić – Valentina Gunina 0:1 (30)